Bram Desmet – Solventure Group

Bram Desmet - Solventure Group

Nepobitna je istina da lanac opskrbe leži u samoj srži poslovnih operacija, kao što su nedavni i trajni poremećaji posve jasno pokazali. Kako bismo napredovali u ovom svijetu koji se neprestano mijenja, nužno je uskladiti opskrbni lanac s cjelokupnom poslovnom strategijom, ističe Bram Desmet, glavni izvršni direktor u tvrtki Solventure.

 Razgovarao: Goran Vranar, goran.vranar@slychain.com

Bram je glavni izvršni direktor u Solventure Group, konzultantskoj tvrtki koja se bavi transformacijom organizacijskih procesa planiranja prodaje i operacija u konkurentsku prednost koristeći svoj inovativni Supply Chain Triangle® i pristup vođen strategijom. Bram također radi kao pomoćni profesor na poslovnoj školi Vlerick i Sveučilištu u Pekingu te u svom pristupu premošćuje jaz između akademske zajednice i industrijske prakse. Kao autor, svoja je iskustva objedinio u elegantne i praktične okvire u svojim knjigama “Strategija lanca opskrbe i financijska metrika” i “Lanac opskrbe vođen strategijom”, evangelizirajući strateško razmišljanje za kohezivno usklađivanje strategije, lanca opskrbe i financija unutar organizacija diljem svijeta. Bram je također osnivač The Strategy-Driven Supply Chain Institute u SAD-u. Na Slychain konferenciji koja se održava 14. rujna u Zagrebu govorit će o tome kako izgraditi otporan, održiv i digitalan “lanac opskrbe vođen strategijom”, te će pri kraju održati radionicu na temu “Ključni izazovi i najbolje prakse u planiranju prodaje i operacija”.

Partnerima pomažemo u transformaciji opskrbnog lanca iz uočene prepreke u stratešku konkurentsku prednost

Osoba ste vrlo širokih pogleda na život s brojnim interesima koji vas okupiraju. Kako ste se odlučili baviti upravo područjem lanca opskrbe i što vas motivira da nastavite?
Lancem opskrbe počeo sam se baviti gotovo slučajno kada sam započeo svoju karijeru kao konzultant. Međutim, ono što je počelo kao prigodan susret brzo je procvjetalo u duboku strast koja od tada vodi moje profesionalno putovanje. Upravljanje opskrbnim lancem, sa svojim multifunkcionalnim prožimanjem strateških, taktičkih i operativnih elemenata, osvojilo me poput složene slagalice. Izazov i složenost svojstveni ovom području nastavljaju poticati moju želju i odlučnost da se istaknem u usmjeravanju besprijekornih i učinkovitih opskrbnih lanaca.

Što u tom kontekstu radi Solventure?
U Solventureu naša je misija nadahnuti vas da preispitate svoj pristup razmišljanju o opskrbnom lancu. Ovdje smo da vam pomognemo u transformaciji vašeg opskrbnog lanca iz uočene prepreke u stratešku konkurentsku prednost. Umjesto da svoj opskrbni lanac promatrate isključivo u operativnom smislu, potičemo vas na to da ga uskladite s vašom cjelokupnom poslovnom strategijom. Ova promjena perspektive, koju svim srcem zagovaramo, najučinkovitiji je način za rješavanje izazova u opskrbnom lancu i prilagođavanje svijetu koji se brzo mijenja. Prihvaćanjem ovog novog načina razmišljanja možete otključati snagu agilnosti i zadovoljiti zahtjeve na optimalan način. U konačnici, ovaj je pomak ključ za dodavanje vrijednosti na svim razinama vašeg poslovanja.

Dodana vrijednost ključna je odrednica i cilj kojemu treba usmjeriti sve poslovne procese. Što je S&OP proces i kako može pomoći tvrtkama u postizanju strateških ciljeva?
Tradicionalno su opskrbni lanci bili uglavnom usmjereni na smanjenje troškova, a ne na davanje prioriteta fleksibilnosti. Međutim, upravo je ta fleksibilnost neophodna za učinkovito rješavanje izazova koje postavljaju digitalizacija, globalizacija, održivost, očekivanja kupaca te nepredvidljivost zdravstvenih i gospodarskih kriza. Nepobitna je istina da lanac opskrbe leži u samoj srži poslovnih operacija, kao što su nedavni i trajni poremećaji posve jasno pokazali. Kao što sam već rekao, kako bismo napredovali u ovom svijetu koji se neprestano mijenja, nužno je uskladiti opskrbni lanac s cjelokupnom poslovnom strategijom. Samo na taj način organizacije mogu ploviti ovim turbulentnim vodama i osigurati njihovu kontinuiranu relevantnost i uspjeh.

supply chain triangle fokusira se na zajednički cilj, usklađujući pritom usluge, troškove i novac

Kakva je percepcija suradnje između lanca opskrbe i financija i zašto je ona važna?
Unutar brojnih tvrtki, interakcija između različitih odjela često postaje uporna borba, jer svaki tim nastoji uspostaviti svoje posebne prioritete. Nasuprot tome, naš Supply Chain Triangle model potiče organizacije da se okupe oko zajedničkog cilja, usklađujući usluge, troškove i novac. Uspostavljanje delikatne ravnoteže unutar ovog trokuta nije samo izbor, to je apsolutna potreba. Prihvaćanjem ovog pristupa možemo nadići ograničenja poslovnih praksi vođenih sukobima i prihvatiti organizacijski model vođen vrijednostima koji maksimizira vrijednost za dioničare kroz održivi rast.

Radite kao konzultant, ali i kao profesor. Kako usklađujete savjetovanje s podučavanjem?
U svom poslovnom svjetonazoru čvrsti sam zagovornik preispitivanja naših procesa opskrbnog lanca te prelaska s troškovno-centričnog pristupa na način razmišljanja vođenog strategijom koji daje prednost fleksibilnosti. Uz ocrtavanje okvira u svojim knjigama, aktivno podržavam tvrtke u prolasku ovog transformativnog putovanja. Čineći to, mogu podijeliti svoje znanje, potkrijepljeno praktičnim studijama slučaja, s izvršnim menadžerima, članovima uprave i ambicioznim studentima koji bi jednog dana mogli imati ulogu glavnog direktora lanca opskrbe u velikim organizacijama. Moj je cilj nadahnuti sve veći broj stručnjaka da promisle o svojim praksama opskrbnog lanca premošćivanjem jaza između akademske zajednice i primjene u stvarnom svijetu.

O čemu govore Vaše knjige “Strategija lanca opskrbe i financijska metrika” i “Lanac opskrbe vođen strategijom”?
Kao autor pokušavam pretočiti svoja iskustva u elegantne i praktične formate. Obje knjige, Supply Chain Strategy and Financial Metrics i The Strategy-Driven Supply Chain, evangeliziraju strateško razmišljanje za kohezivno usklađivanje strategije, opskrbnog lanca i financija unutar organizacija u svim industrijama.

Nastavno na to, možete li reći zašto ste osnovali The Strategy-Driven Supply Chain Institute?
Institut je osnovan s ciljem rješavanja sve veće važnosti usklađivanja strategije, financija i praksi lanca opskrbe. Kroz sveobuhvatnu ponudu, uključujući obuku, radionice i savjetodavne usluge, Strategy-Driven Supply Chain Institute posvećen je osposobljavanju stručnjaka potrebnim vještinama i uvidima. Ove se ponude temelje na mojim ranije spomenutim knjigama. Primarni ishodi suradnje s Institutom uključuju stjecanje znanja za učinkovito upravljanje međuovisnostima usluga, troškova i novca unutar opskrbnog lanca. Nadalje, sudionici će steći stručnost za maksimiziranje povrata uloženog kapitala i razumjeti kako su različiti dizajni opskrbnog lanca vođeni strateškim modelima. Institut također osnažuje stručnjake da odrede najprikladniji odgovor opskrbnog lanca na složenost i varijabilnost tržišta, dok neprimjetno integriraju razmatranja opskrbnog lanca u proces strateškog planiranja.

Prethodni članakIgor Mačečević – Meta Mate
Sljedeći članakNamazi – Promocije zauzimaju važno mjesto