Namazi – Promocije zauzimaju važno mjesto

U okviru promatrane skupine namaza ukupno je 34,3% vrijednosne prodaje proizišlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja.

 U skupini kategorija namaza analizirani su mliječni i čokoladni namazi te paštete. Prodaja namaza tijekom 12 mjeseci, zaključno s prosincem 2022. godine, zabilježila je vrijednosni rast po stopi od 9,1% i količinski pad po stopi od 3,8%.

Najveći udio u vrijednosnoj i količinskoj prodaji u okviru namaza tijekom analiziranih 12 mjeseci zabilježile su paštete s 49,8% vrijednosnog i 40,2% količinskog udjela.

U okviru promatrane skupine namaza ukupno je 34,3% vrijednosne prodaje proizišlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja. U okvirima udjela redovne i promotivne prodaje, uočava se blagi pad u vrijednosnom udjelu promotivne prodaje.

Sve kategorije koje pripadaju skupini namaza zabilježile su pad u vrijednosnom udjelu promotivne prodaje u analiziranom godišnjem razdoblju. Najveći pad prodaje putem promocije u odnosu na isti period prethodne godine u iznosu od 3,6% zabilježili su mliječni namazi. Nakon njih slijede čokoladni namazi s padom od 3% i paštete s minusom od 0,6%.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine 94% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja zauzimaju preostalih 6% udjela. U odnosu na isti period prethodne godine, zaključno s prosincem 2022. godine, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama zabilježila je rast od 4,5%, dok je prodaja promotivnih pakiranja pretrpjela pad od 14,4%.

Prethodni članakBram Desmet – Solventure Group
Sljedeći članakVrijednost za vrijeme