Logistički divovi predviđaju sumornu božićnu sezonu

Njihove prognoze odražavaju snažan pritisak poskupljenja hrane, goriva i troškova stanovanja na građane širom svijeta. Čak i rastrošniji kineski potrošači stežu remen u uvjetima strogih mjera suzbijanja širenja koronavirusne zaraze koje su snažno pritisnule gospodarstvo, ističe Reuters

Globalni logistički divovi, uključujući FedEx i Cathay Pacific Airways, predviđaju sumornu božićnu sezonu, u očekivanju slabije blagdanske potrošnje u uvjetima visoke inflacije i posustale gospodarske aktivnosti.

Njihove prognoze odražavaju snažan pritisak poskupljenja hrane, goriva i troškova stanovanja na građane širom svijeta. Čak i rastrošniji kineski potrošači stežu remen u uvjetima strogih mjera suzbijanja širenja koronavirusne zaraze koje su snažno pritisnule gospodarstvo, ističe Reuters.

FedEx je ovih dana povukao prognozu poslovanja, objavljenu prije samo tri mjeseca, upozorivši da je posustajanje globalne potražnje intenzivirano krajem kolovoza i da će biti još izraženije u zadnjem ovogodišnjem kvartalu.

Sezona božićnih praznika obično je vrlo intenzivna za zračni prijevoz tereta i za špeditere koji prevoze najnovije modele pametnih telefona, igračaka i odjeće iz tvornica u Aziji u SAD i Europu.

Zapadni trgovci na malo, uključujući Costco Wholesale Group i Macy’s, priznali su da su im police prepune neprodane robe, što pokazuje da su krivo procijenili potražnju i da će vjerojatno biti oprezniji pri obnavljanju zaliha.

“Puno poslujemo s Costcom, Walmartom, Targetom i oni nam otvoreno kažu da trenutno nemaju mjesta ni za što”, rekao je Jonathan Chitayat, azijski šef Genimex Groupa sa sjedištem u Šangaju, proizvođača široke palete proizvoda, od četki za čišćenje do opreme za vježbanje.

“U prvoj polovini godine nabavljali su puno robe kako bismo doskočili problemima s nepredvidivom opskrbom iz Kine, a onda je potražnja pala, pa jednostavno imaju na skladištu ogromnu količinu robe”, dodao je.

Hongkonški avioprijevoznik Cathay Pacific Airways upozorio je da bi ovogodišnja sezona najintenzivnijeg prijevoza tereta pred blagdane mogla biti slabija od prošlogodišnje zbog inflacije i strogih kineskih mjera suzbijanja koronavirusne zaraze.

Prijevoznik sa sjedištem u Francuskoj CMA CGM ističe da slaba potražnja zauzdava potražnju za prijevozom i pritišće cijene dostave.

Odražavajući pad potražnje, troškovi prijevoza prekooceanskim kontejnerskim brodovima iz Azije na zapadnu obalu SAD-a pale su za gotovo tri četvrtine od početka godine, na najnižu razinu od svibnja 2020., prema podacima platformi za rezervacije Freightos Group.

U prvom tjednu rujna obujam zračnog prijevoza tereta pao je na globalnoj razini 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prema WorldACD Market Data, koji pokazuju da još nema jasnih znakova oporavka.

Baltički indeks zračnog prijevoza tereta, temeljen na podacima TAC-a, pao je gotovo 40 posto u usporedbi s rekordnim vrijednostima iz prosinca prošle godine, na vrhuncu pandemijske potrošnje.

“Cijene obično rastu u ovo doba godine kako se približava špica božićne sezone, no još nema naznaka da će se to dogoditi” i ove godine, objavio je TAC Index u ažuriranim tjednim podacima za tržište prijevoza tereta. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakI Supernova trgovački centri u Sisku koristit će električnu energiju iz vlastitih obnovljvih izvora
Sljedeći članakPovratak ljetu uz liniju Esencia Adria