Brendovi našeg djetinjstva – Radenska: Papinska, carska i narodna voda

Radenska je 1902. godine postala službeni dobavljač mineralne vode Vatikana i bečkog dvora, dok je u bivšoj Jugoslaviji bila sinonim za mineralnu vodu

Priznati simbol za pojam kvalitete mineralne vode, tri crvena srca, privukla su pozornost potrošača na etiketama staklenki Radenske 1936. godine.

No, povijest Kraljevog vrela u Radencima, mjesta na desnoj obali Mure na sjeveroistoku Slovenije, počela se pisati više od stoljeća prije toga. Liječnik Karl Henn otkrio je vrelo 1833. godine, a 33 godine kasnije mineralnu je vodu počeo puniti u glinene boce.

Njene zdravstvene blagodati službeno su potvrdili 1923. godine da bi 1961. punionicu preselili u Boračevo, mjesto u općini Radenci, gdje se i danas nalazi sjedište poduzeća Radenska d.d.

Tamo je, između ostalog, bila prva punionica u bivšoj Jugoslaviji koja je počela proizvoditi bezalkoholna pića na bazi mineralne vode. Bio je to Deit, a kasnije su mnoge generacije uživale u različitim okusima Swinga, Stila, Šuma, ledenih čajeva i mnogih sličnih pića.

U poduzeću pamte da su ’70. i ’80. bile njihove najplodnije poslovne godine kada su učvrstili svoj ugled i u Europi.

ZLATNE SEDAMDESETE
Na vrhuncu prodaje 1978. godine Radenska je u Sloveniji imala 85,15% udjela u prodaji svih voda, u Hrvatskoj 42%, u BiH 15,8% i u Srbiji 6,2%.

U “zlatnim 70-im godinama” diljem svijeta distribuirali su više od 200 milijuna litara vode iz Kraljevog vrela. Tada je popularna Radenska, koja je do potrošača dolazila samo u prepoznatljivim litrenim zelenim staklenkama, u Jugoslaviji postala sinonim za mineralnu vodu. T

o ne bi bilo moguće da nije tažila žeđ i stvarala užitak pijenja vode svojom kombinacijom rastopljenih minerala i prirodnih mjehurića ugljičnog dioksida. O njenom blagotvornom utjecaju na ljudski organizam postoje brojne studije i znanstveni radovi.

S raspadom Jugoslavije Radenska je ostala bez “domaćeg tržišta” i 20 milijuna potencijalnih potrošača. No, zahvaljujući uglednoj obitelji mineralnih i izvorskih voda s brendovima Radenska Classic, Light, Naturelle i Still, tvrtka je zadržala mnoga od svojih tradicionalnih tržišta.

Uz države bivše Jugoslavije, prisutna je u Italiji i Austriji te na prekomorskim tržištima Kanade i SAD-a pri čemu gotovo petinu proizvodnje plasira u izvoz.

Na domicilnom slovenskom tržištu mineralne vode Radenska je s brendom Classic zadržala vodeću ulogu s udjelom od 55%, premda je prodaja manja nego prije 30-ak godina.

PRESTIŽNA PRIZNANJA
“Jedinstveno bogatstvo vrela prirodnih mineralnih i izvornih voda, kao i neprestano ulaganje u znanje i razvoj, omogućavaju nam da zadovoljimo različite ukuse i potrebe suvremenog potrošača”, poručuju iz tvrtke.

Bezalkoholna pića iz asortimana Radenske također zauzimaju zavidan udio na slovenskom tržištu. Kvaliteta proizvoda i njihov odličan sadržaj bio je moto poduzeća bez obzira na vlasnike koji su se mijenjali tijekom povijesti.

Međunarodna priznanja i nagrade izuzetnoj mineralnoj vodi počela su se nizati još krajem 19. stoljeća. Najprije na smotrama u Austro-Ugarskoj, a kasnije u Bruxellesu, Frankfurtu, Rimu, Barceloni i Londonu.

Kao najlaskavije pamte se prestižne titule carskog i papinskog dvorskog dobavljača mineralne vode, a Radenska se okitila i glavnim sajamskim nagradama za ambalažu svojih voda i bezalkoholnih pića.

“Na međunarodnom ocjenjivanju Monde Selection – International Institute for Quality Selections 2008. godine za Radenska Naturelle primili smo veliku zlatnu medalju, što je najveća moguća nagrada. Sljedeće je godine Radenska Plus BodyShape dobila zlatnu medalju”, ističu u poduzeću te dodaju kako bez srčanosti danas ne bi mogli uživati u svjetskom ugledu jer je Radenska za sve njene zaposlenike stvar srca.

Naime, svoje uspjehe u tvrtki pripisuju srčanosti svih zaposlenih koji su se trudili oko svoje mineralne vode tijekom više od 140 godina organizirane proizvodnje. Još otkako je doktor Henn u Kraljevom vrelu napunio prvu loptasto zaobljenu glinenu bocu, nekoć popularnu “bublju”.