Usprkos pet milijuna muslimana koji žive u Njemačkoj, ponuda “halal” proizvoda u ovdašnjim trgovinama i supermarketima još uvijek je vrlo ograničena. Zašto? Od čega strahuju njemački trgovci?

Tko u Njemačkoj želi kupiti živežne namirnice proizvedene prema pravilima islama, taj obično mora otići u neku tursku ili arapsku trgovinu. Namirnice koje se u tim trgovinama mogu kupiti odgovaraju odredbama islama, što između ostalog znači da ne sadrže niti najmanje količine svinjskog mesa ili alkohola.

Iako se s ovim namirnicama može jako dobro zaraditi, muslimani koji žive u Njemačkoj u običnim trgovinama i supermarketima neće pronaći ono što žele. Prema informacijama Mekkafood-a, vodeće tvrtke za proizvodnju duboko zamrznute “halal” hrane, diljem svijeta godišnja dobit od ovih proizvoda iznosi oko 450 milijardi eura.

U Njemačkoj ovaj iznos je dosegnuo pet milijardi eura godišnje. “Ova branša ima velike potencijale, no njemački trgovci još uvijek zapostavljaju ovu stalnu rastuću grupu stanovništva”, kaže Tom Buschmann, iz Mekkafood-a u razgovoru za Deutsche Welle.

U Njemačkoj trenutno živi oko pet milijuna muslimana. Većina njih kupuje isključivo “halal” (na arapskom: dozvoljeno, odobreno) proizvode. Međutim, problem nije samo u tome što njih u njemačkim trgovinama nema, već i u tome da oni nisu jasno označeni te da se često događaju i zlouporabe.

Primjerice, lanac restorana McDonalds je u SAD-u platio oko 500.000 eura odštete raznim islamskim organizacijama zbog pogrešnog deklariranja pilećeg mesa. Naime, “halal” ne znači samo da hrana mora biti lišena svinjskog mesa, već da se životinje moraju držati, uzgajati, hraniti i klati na posebno određen način. Primjerice, prije klanja se mora za svaku životinju posebno izgovoriti molitva.

Suzdržani njemački trgovci
Veliki koncerni za proizvodnju hrane kao što su Nestle, Zentis, Wiesenhof, Meggle ili Haribo već su odavno prepoznali mogućnosti koje im otvara posebno proizvedena hrana. Oni stoga svoje proizvode certificiraju, kako bi stekli povjerenje muslimanskih kupaca.

No, problem je u tome što se u samim trgovinama ovi proizvodi teško pronalaze iako postoje u ponudi same trgovine.

“U Francuskoj, Belgiji i Nizozemskoj se u trgovinama mogu vidjeti veliki natpisi na kojima stoji “Halal”. Toga u Njemačkoj nema”, kaže Yavuz Özoguz, šef Ureda za certificiranje “halal” proizvoda “M-Haditec” u Bremenu. Razlog ovakvom ponašanju trgovaca prema njegovom mišljenju leži u strahu od negativne reakcije nemuslimanskih kupaca.

Mnogi primjerice misle, kako se prilikom “halal” klanja životinja ne koriste sredstva za uspavljivanje – što u masovnom uzgoju definitivno nije točno.

Osim toga, dodatni razlog je i činjenica da do sada u Njemačkoj ne postoji neki jedinstveni žig ili certifikat već nekolicina različitih, što naravno zbunjuje kupce muslimane.

“Razlog tome leži i u neodređenosti samih pravila u islamu. Postoje razne škole i razna mišljenja, nema jedinstvenog stava oko toga što je ‘halal’ a što nije. Time se otvaraju vrata raznim interpretacijama”, kaže Tom Buschmann.

“Halal” će se ipak etablirati – u budućnosti
No, usprkos dosadašnjoj situaciji, Buschmann i Özoguz su ipak mišljenja kako će se “halal” proizvodi u Njemačkoj etablirati i to ne samo kod muslimana. Prema njihovom mišljenju, kvalitetniji uzgoj, manje dodatnih sredstva u hrani, na kraju će uvjeriti i nemuslimane.

Kada će to točno biti – za sada se još ne zna. No, proboj “halal” proizvoda u Njemačkoj dogodit će se kasnije nego u drugim europskim zemljama. (Deutsche Welle)