British American Tobacco (BAT)

British American Tobacco (BAT) druga je najveća duhanska kompanija na svijetu čije su dionice uvrštene na organizirana tržišta. Prisutna je u više od 180 zemalja, a vodeću poziciju ostvaruje na više od 50 svjetskih tržišta.

Na hrvatsko tržište BAT je ušao 1999. godine kupnjom Tvornice duhana Zadar. Od 2011. godine BAT u Hrvatskoj bilježi značajnije poslovne uspjehe, što je, kako kažu u tvrtki, “rezultat vrhunskog asortimana i iznimne kvalitete koju posjeduje svaki od proizvoda u ponudi”.

BAT je dosad na hrvatskom tržištu predstavio globalne robne marke Dunhill, Kent, Lucky Strike i Pall Mall, te dobro poznate internacionalne proizvode Vogue i Rothmans.

S obzirom na pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji i na broj prilagodbi koje će u pogledu duhanske kategorije biti potrebno uraditi, pred nama je sasvim sigurno turbulentno razdoblje, kažu u tvrtki.

Navode kako je u prvom redu potrebno naglasiti kako Hrvatska i dalje mora ulagati napore u cilju dostizanja trošarinskih opterećenja određenih od strane Europske unije.

U postupku pregovora definiran je derogacijski period s trajanjem do 31. prosinca 2017. godine do kada je potrebno ostvariti dva cilja. Prvi cilj moramo doseći 1. siječnja 2014. godine kada će trošarina morati iznositi 77 eura na tisuću komada cigareta.

Životno je logično da je za postizanje ciljeva najbolje uspostaviti postupak u kojem će se povećanje trošarine odvijati kroz više ravnomjernih koraka koji svaki za sebe neće dovesti do urušavanja legalnog tržišta i smanjenja prihoda za državni proračun, smatraju u BAT-u Hrvatska.

To znači da je potrebno voditi računa i o kontroli i susprezanju crnog tržišta. Ovaj cilj može se postići i kroz usporavanje rasta trošarina za kategoriju ostalih duhanskih proizvoda (sitno rezani duhan), a upravo je taj pristup omogućila Europska unija kroz definiranje dva različita trošarinska sustava za ovu vrstu duhanskih proizvoda.

“Iako se Hrvatska odlučila za onaj sustav koji determinira brži i oštriji rast trošarina za sitno rezani duhan, vjerujemo kako će u konačnici prevladati stav prema oporezivanju koji će omogućiti da sitno rezani duhan preuzme aktivnu ulogu u zaštiti prihoda za državni proračun predstavljajući cjenovno pristupačniju alternativu za odrasle pušače koji pod pritiskom ekonomske krize traže jeftinije proizvode”, navode iz BAT-a Hrvatska.

Širenje Pall Mall asortimana
Iz BAT-a ističu kako kontinuirano rade na osnaživanju svoje ponude. Tako su u 2012. godini na hrvatskom tržištu predstavili Lucky Strike Click&Roll, proizvod koji uz pomoć kapsularne tehnologije omogućuje odraslom potrošaču da promijeni okus proizvoda kada i ako to želi. U ovoj godini ta se inovacija širi i na robnu marku Pall Mall, kao drugi najprodavaniji internacionalni proizvod na hrvatskom tržištu, uvođenjem u ponudu varijante Pall Mall Click On koji se također odlikuje kapsularnom tehnologijom. Pored toga, potrošačima koji preferiraju sami izrađivati vlastite cigarete BAT će predstaviti i sitno rezani duhan u okviru robne marke Pall Mall.

British American Tobacco (BAT)

Prethodni članakCigarete: Noviteti privlače potrošače
Sljedeći članakGfK: Potrošači pokazali “određenu dozu optimizma”