British American Tobacco, Imperial Tobacco Group, Japan Tobacco International i Philip Morris International danas su pokrenuli Udruženje za digitalno kodiranje i praćenje – Digital Coding & Tracking Association (DCTA), s ciljem promicanja međunarodnih standarda i digitalne tehnologije kao pomoć vladama u borbi protiv krijumčarenja, krivotvorenja i izbjegavanja plaćanja poreznih davanja, priopćeno je iz Philip Morrisa.

Kako se navodi, Udruženje za digitalno kodiranje i praćenje koristit će zajedničko iskustvo industrije u osiguravanju međunarodnih lanaca opskrbe i razvijanju sofisticirane tehnologije za pomoć pri razlikovanju originalnih proizvoda od krivotvorina.

U svrhu eliminiranja ilegalne trgovine cigaretama i alkoholom nužna je međunarodna suradnja i korištenje kvalitetnih alata koji će pomoći djelatnicima u carini, na graničnim prijelazima te u poreznoj upravi adekvatno se postaviti prema osobama koji se bave ovim nezakonitim djelatnostima. Upravo u ovu svrhu, DCTA nudi dokazano, sigurno i ekonomično rješenje bazirano na tehnologiji Codentify.

Ova tehnologija preko mobilnog telefona omogućava brz i jednostavan pristup svim informacijama koje su vladama potrebne kako bi zaštitile porezne prihode, provjerile ispravnost pošiljki, te ispunile međunarodne propisane standarde koji uključuju i Protokol o eliminiranju nezakonite trgovine duhanskim proizvodima Svjetske zdravstvene organizacije.

“Današnji su legalni lanci opskrbe globalni, kompleksni te uključuju brojne sudionike. S obzirom na sofisticiranost kriminalaca i terorista koji se bave trgovinom nezakonitih proizvoda, nacionalne vlade moraju koristiti najnovije iskorake u tehnologiji kako bi osigurali lance opskrbe, ukoliko namjeravaju postići značajan napredak u borbi protiv ovog opasnog i rastućeg problema”, izjavio je Pat Heneghan, glasnogovornik DCTA.

On je dodao kako su četiri najveća svjetska međunarodna duhanska proizvođača osnovala ovo Udruženje kako bi ponudile vladama inovativno rješenje za međunarodni problem nezakonite trgovine.

“Uvjereni smo da DCTA može ponuditi tehnologiju i stručna znanja nužna za postizanje stvarnog učinka u vremenima ekonomske krize, kada vlade traže načine kako osigurati porezne prihode i spriječiti kriminalce koji zarađuju na crnom tržištu”, poručio je Heneghan.

Nezavisna istraživanja pokazuju kako je oko 12% globalnog tržišta cigareta nezakonito, što iznosi oko 660 milijardi cigareta svake godine i košta nacionalne vlade više od 40 milijardi američkih dolara izgubljenih poreznih prihoda.

Nezakonita trgovina alkoholom je također značajna i prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, oko 30% količine ukupnog konzumiranog alkohola na svjetskoj razini je proizvedeno nezakonito, tj. “neevidentirano”.