Dizajn mjeseca: Bronza – Studio Size

Piše: Ivan Fistrić, Brand strategist
Fotografija: Marija Gašparović
Produkcija ambalaže: MEC d.o.o.

Zadatak nam je bio osmisliti cjelokupni brend identitet, dakle naziv, verbalni identitet (poruke), vizualni identitet te oblikovati pakiranje brend tjestenine. Investitor je Rudi Oškera, mladi čovjek čija obitelj ima mlin u Rovišću pored Bjelovara i bave se proizvodnjom pšeničnog brašna. On je strastven oko hrane i kuhanja te je odlučio investirati u proizvodnju delikatesne tjestenine. To je tjestenina dobivena od vrhunske durum pšenice i generalno više kvalitete od brendova koji igraju na količinu te su masovno dostupni u supermarketima. Posebnost njegove proizvodnje je što koristi brončane kalupe (za oblikovanje tijesta), kroz koje tjestenina kad prolazi dobiva grublju teksturu, što poboljšava prianjanje umaka i time poboljšava ukupni okus jela. Niže su Rudijeve riječi koje objašnjavaju ideju i vrijednost njegovog proizvoda:

Dobra tjestenina je tjestenina koja prvenstveno zadovoljava dva osnovna uvjeta a to je krupica od durum pšenice i duži proces sušenja na nižim temperaturama. To je neka osnova koja se treba zadovoljiti kako bi tjestenina ušla u kategoriju kvalitetnije, “delikatesne” ili artisan tjestenine. Postoji još jedan element koji je meni dosta bitan i po kojem ću ja posebno isticati svoju tjesteninu kao drugačiju od konkurenata, a to je protiskivanje kroz brončane kalupe. Tjestenine iz Italije koje su rađene puštanjem kroz brončane kalupe inače na pakiranju imaju dodatan natpis “al bronzo”. Poanta ovoga je grublja površina tjestenine pa onda samim time ona puno bolje drži umak kod kuhanja. Nitko od domaćih proizvođača ne radi tjesteninu na brončanim kalupima, a ako netko i radi to ne komunicira. Svi uglavnom koriste teflonske kalupe, kroz koje se tjestenina lakše protiskuje pa je automatski lakše proizvesti veću količinu u istom vremenu. Kada se koriste teflonski kalupi površina tjestenine je glatka. Sva moja tjestenina bit će proizvedena na brončanim kalupima što će joj dati drugačiji rustikalni izgled, a i sve benefite koji dolaze s tim.

Naziv i verbalni identitet
Osmislili smo naziv Bronza koji direktno komunicira glavni benefit njegove proizvodnje. Malo smo modificirali hrvatsku riječ sa slovom “Z” kako bi naziv bio zanimljiviji i posebniji, da nije skroz generična riječ.

Već samim nazivom htjeli smo započeti edukaciju kupaca koji ne znaju za metodu al bronza, a i na pakiranju smo na licu proizvoda, ispod naziva (loga), istaknuli objašnjenje i benefit te tehnike proizvodnje. S obzirom na to da se radi o malom brendu koji nema velike budžete za oglašavanje, smatramo da je pametno glavne brend elemente (naziv i pakiranje) staviti u funkciju komunikacije brend priče i pozicioniranja.

Na ambalaži su na određenim mjestima prisutne brend poruke koje su zapravo vrijednosti po kojima Bronza posluje i proizvodi, ali ujedno i poruke kupcu koje Bronza promovira u gastronomskom smislu:

  • Podijeli s drugima (ljepota kuhanja je u pripremanju obroka za druge)
  • Uzmi si vremena (kuhaj polako i kvalitetno, a ne brzu instant hranu)
  • Usavrši svoj zanat (radi na svojim vještinama)
  • Teži jednostavnosti (radi s malo namirnica, ali koje će biti kvalitetne)

Dizajn
U ovakvim je projektima ambalaža centralna točka projekta tako da ne radimo prvo logo, nego krećemo odmah od projektiranja ambalaže. Slično kao i s nazivom, htjeli smo istaknuti glavni benefit i priču o brončanim kalupima. Zato je odabrana boja koja odgovara nazivu te pojačava asocijaciju na naziv brenda, što je ključan zadatak brandinga (i marketinga) – stvoriti snažnu asocijaciju koja će se usaditi u memoriju kupaca. Nijansa boje je ujedno i vrlo specifična te nezastupljena u kategoriji (nije već prepoznatljiva kao boja konkurenta).

Materijal ambalaže je prozirna PVC folija na koju se tiskalo, a osim boje, preko nje je išao “paper touch” lak — koji površini daje mat efekt. Zbog njega je površina ambalaže hrapava na dodir, što je povezano s teksturom tjestenine koja se dobiva brončanim kalupima. Taj taktilni moment tvori imidž koji je istovremeno i premium i “craft”, a koji dobro paše i uz naziv Bronza te zaokružuje manufakturni dojam (proizvodnju u malim serijama).

Donji segment ambalaže je transparentan, tj. nije se tiskalo na njega i ostala je prozirna folija. Time smo kupcima omogućili brzu vizualnu informaciju da se radi o tjestenini, te im ponudili mali “izlog” kroz koji odmah mogu vidjeti što kupuju i o kojem se tipu tjestenine radi.

Brojevi koji su na ambalaži su standard u industriji tjestenine, a svaki proizvođač ima svoj sistem po kojem određenom proizvodu dodjeljuje broj. Nekad je to vezano uz fizičke dimenzije tjestenine, a ponekad ta logika nije jasna. Mi smo se odlučili za logiku da se brojevi dodjeljuju po redoslijedu pa će tako svaka sljedeća vrsta tjestenine koju proizvođač izbaci dobiti sljedeći dostupni broj. Generalna funkcija brojeva je da olakšaju kupcu traženje proizvoda koje frekventno kupuju jer su nazivi tjestenina često talijanske riječi koje nisu svima poznate i lako izgovorive. Ovako je puno lakše i nekome reći: “molim te kupi mi Bronza trojku” te tako nema zabune i predugog traženja proizvoda 🙂 Mi smo brojevima dali više prostora nego što je to uobičajeno. Osim funkcije, time smo stvorili i zanimljiv estetski moment ambalaže koji postaje dio njene upečatljivosti i prepoznatljivosti. Svidio nam se i karakter koji brojke donose brendu, u vidu tehničke preciznosti koja reflektira predanost kvaliteti proizvođača.

Produkciju ambalaže je radila tiskara MEC iz Nedelišća. Tiskano je četiri artikla u vrećicama dimenzija:

01 Fusili 400 g — 115×320/60 mm
02 Tagliatelle 400 g — 160×420/85 mm
03 Rezanci 400 g — 130×350/70 mm
04 Rigatoni 400 g — 115×320/60 mm

Prethodni članakNa snazi novi Zakon o trgovini – 16 radnih nedjelja godišnje
Sljedeći članakGerry Murphy novi predsjednik Uprave Tesca