Dvojica milijardera, poslovnih i osobnih prijatelja koji žive na odvojenim kontinentima, najavili su u četvrtak da će njihove tvrtke zajednički kupiti prehrambenog diva HJ Heinz Co. za 28 milijardi dolara, uključujući i pretpostavljenih 4 milijarde dolara duga.

Dvojica kupaca su Warren Buffett i brazilsko-švicarski biznismen i filantrop Jorge Paulo Lemann. Buffettov fond Berkshire Hathaway posjedovat će 50 posto vrijednosti ulaganja a Lemannov 3G Capital, preuzet će drugu polovicu, izvješćuje u četvrtak poslovni portal CNNMoney.

Lemann grupa također će igrati ulogu u upravi Heinza, surađujući s glavnim izvršnim direktorom Williamom Johnsonom.

Prema pogodbi koja je u cijelosti gotovinska, dioničarima Heinza bit će isplaćeno 72,50 dolara po dionici, što je tek nešto manje od 20 posto premije u odnosu na Heinzovu zaključnu cijenu dionice u srijedu, od 60,48 dolara. Ta je cijena bila gotovo rekordno visoka za Heinz, koji je otprilike udvostručio vrijednost dionica u odnosu na najnižu cijenu iz ožujka 2009.

Heinz, multinacionalna korporacija s rastućom prisutnošću na tržištima u nastajanju, imala je prihode od 11,6 milijardi dolara, a dobit od gotovo 1,1 milijardu dolara u fiskalnoj godini koja je završila u svibnju 2012. Tvrtka je najveći prodavatelj svog poznatog kečapa. Među ostalim Heinzovim proizvodima su razni umaci, konzervirana i smrznuta hrana. (H)