Tisak je u prošloj godini ostvario dobit od 18,8 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu na godinu ranije za 21 posto, podaci su iz financijskog izvješća Tiska objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Dobit prije oporezivanja iznosila je 23,1 milijun kuna i manja je za 17,2 posto, zbog, kako se navodi u izvješću, utjecaja većih prihoda od ukidanja rezervacija u 2011. Ukupni su prihodi Tiska u prošloj godini iznosili 3,3 milijarde kuna i veći su za 1,8 posto.

Rast ukupnog prihoda najvećim je dijelom rezultat rasta prodaje komercijalne robe kroz maloprodaju i veleprodaju te tiskovina kroz kanal veleprodaje, proširenje veleprodajnog asortimana te uspješnog uvođenja niza novih proizvoda i usluga, navodi se u izvješću.

Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su povećani za 1,6 posto, na 3,2 milijarde kuna. Tvrtka bilježi rast ukupnih rashoda za 1,9 posto, na 3,28 milijardi kuna.

U izvješću se navodi kako su najznačajniji rizici i neizvjesnost i nadalje pad kupovne moći stanovništva uslijed nastavka gospodarske krize, što je utjecalo na prodaju osnovnih kategorija asortimana.

Od važnijih događaja u 2012. izdvajaju otvaranje i preseljenje u novi distributivni centar te pripajanje društva Slobodna Dalmacija Trgovina d.o.o. u prosincu lani.

Tvrtka nije imala značajnih problema s likvidnošću i naplatom potraživanja, iako je na tržištu i kod kupaca sve jače izražen problem u prikupljanju izvora sredstava.

Tisak je član koncerna Agrokor te vodeći hrvatski distributer tiskovina, duhanskih proizvoda, prepaid bonova i start paketa telekom operatera te ostalih proizvoda. (H)