gfk-glavno-mjesto-kupnje-tablicaRedovito godišnje istraživanje GfK SHOPPING MONITOR Central & Eastern Europe 2012 potvrdilo je veliku popularnost modernih formata trgovine na malo.

Riječ je o međunarodnom istraživanju o navikama kupovanja, provedenom tijekom listopada 2011. godine za regiju srednje i istočne Europe (CEE), a obuhvaćene su Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina.

popusti-kupnja-po-zemljama-tablica-potpisSlično je istraživanje provedeno i u Hrvatskoj, ali nije obuhvaćeno u međunarodnom prikazu, već se radi o zasebnom izvještaju, napominju iz ove agencije za istraživanje tržišta.

Kod većine zemalja glavni kanali prodaje su hipermarketi i supermarketi i tu se realizira najveći dio kupovine potrebnih proizvoda svakodnevne potrošnje za kućanstvo, navode iz GfK.

Česi i Slovaci ovisnici o rasprodajama i popustima
U zadnje vrijeme Česi i Slovaci za kupnju roba široke potrošnje biraju prvenstveno trgovine s rasprodajama i popustima te se po tome razlikuju od ostalih zemalja srednje i istočne Europe.

Popusti i rasprodaje nešto više privlače i Mađare, dok je to kod ostalih zemalja u regiji manje izraženo.

Slovenci najradije kupuju u supermarketima
Prema nalazima iz GfK Shopping Monitora Central & Eastern Europe 2012. susjedi Slovenci najradije kupuju hranu i druge potrepštine u supermarketima – gotovo polovina kućanstava te zemlje.

slovenija-formati-trgovina-tablica-natpisDakle, došlo je do pada kupovanja u hipermarketima, supermarketi su zastupljeni kod približno oko polovine kućanstava, diskonti su narasli na 13%, a male trgovine  se stabiliziraju na oko 20% udjela.