BDP eurozoneBDP eurozone u drugom je kvartalu u odnosu na prethodni, prema procjenama ekonomista koje je anketirao Bloomberg, porastao 0,4 posto.

Prvi puta od kada je Mario Draghi preuzeo čelno mjesto Europske središnje banke (ECB), četiri najveća gospodarstva eurozone bilježe rast, piše Bloomberg.

Potrošnju su pokrenuli slabiji euro i niže cijene nafte, strah od deflacije je smanjen, a još jedna godina ECB-ovih poticaja obećava da će se rast nastaviti.

Izvještaji koji će biti objavljeni vjerojatno će pokazati rast skupine od 19 zemalja deveti uzastopni kvartal, a ponajviše je u fokusu rast koji su zabilježile Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska.

U ljeto 2012. kada je Draghi postao predsjednik ECB-a, stvari nisu tekle tako glatko. Tada je izjavio da će “napraviti što god bude trebalo” da održi eurozonu. Godinu kasnije njegova je domovina Italija trpjela najdulju recesiju od Drugog svjetskog rata.

BDP-a eurozone u drugom je kvartalu u odnosu na prethodni, prema procjenama ekonomista koje je anketirao Bloomberg, porastao 0,4 posto.

Španjolska, čija je vlada morala tražiti pomoć za bankarski sektor 2012., nalazi se na čelu dobitnika – njeno je gospodarstvo poraslo najviše u osam godina.

Njemačkom rastu najviše pridonosi potrošnja potaknuta najnižom stopom nezaposlenosti. Italija, čiji je premijer Matteo Renzi obećao rezanje poreza, bilježi rast od 0,3 posto, a Francuska je rasla četvrti uzastopni kvartal. (banka.hr)