Cijene hrane pale su u lipnju prvi puta u godinu dana, odražavajući pojeftinjenje biljnih ulja i žitarica, izvijestila je agencija UN-a za hranu, upozorivši ujedno da je pandemija smanjila prihode poljoprivrednika i da će 47 zemalja trebati pomoć u hrani.

FAO-indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u lipnju 2,5 posto u odnosu na svibanj, na prosječnih 124,6 bodova, ali je još uvijek za trećinu viši nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Najviše su u prošlom mjesecu pale cijene biljnih ulja, za 10 posto u usporedbi sa svibnjem, a u FAO-u ukazuju na niže cijene palminog, sojinog i suncokretovog ulja.

Smanjene su i cijene žitarica, za skromnijih 2,6 posto u usporedbi sa svibnjem, odražavajući 5-postotni pad cijena kukuruza zbog povećane ponude u Argentini.

Cijene pšenice kliznule su 0,8 posto, pritisnute povoljnim procjenama uroda u ključnim proizvođačima koje su nadjačale očekivani negativan utjecaj suše na urod u Sjevernoj Americi.

Mlijeko i mliječni proizvodi pojeftinili su jedan posto, izračunao je FAO, uz snažan pad cijena maslaca zbog naglog pada uvozne potražnje i blagog povećanja zaliha, posebno u Europi.

Poskupjeli su samo meso i šećer, za 2,1 odnosno 0,9 posto u usporedbi sa svibnjem.

Kina povećava zalihe kukuruza
U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je blago snizio prognozu ovogodišnje proizvodnje žitarica, na 2,817 milijardi tona, što bi još uvijek predstavljalo novi rekord.

Prognoza proizvodnje žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja neznatno je snižena, na 1,512 milijardi tona, zbog sniženih procjena proizvodnje kukuruza u Brazilu nakon dugotrajne suše.

Blago je snižena i prognoza proizvodnje pšenice, na 784,7 milijuna tona, zbog suše na Bliskom istoku. Nova procjena i dalje pokazuje rekordnu proizvodnju i označava povećanje za 1,2 posto u usporedbi s 2020. godinom.

FAO je snizio i prognozu potrošnje žitarica u sezoni 2021/2022., na 2,81 milijardu tona, zbog neočekivano slabe potrošnje kukuruza u Kini za proizvodnju stočne hrane.

Zalihe žitarica u svijetu trebale bi na kraju sezone u 2022. godini biti veće nego na njezinom početku, prvi puta od sezone 2017/2018., i to za 2,4 posto, zbog očekivanog rasta zaliha kukuruza u Kini.

Prognoza globalne trgovine žitaricama u novoj sezoni blago je podignuta, na rekordna 472 milijuna tona, ponajprije zbog očekivane pojačane kineske nabave kukuruza.

Pandemija bi mogla donijeti glad
Pandemija covida 19 pojačala je probleme u pojedinim zemljama i otežala pristup hrani, ponajprije kroz smanjene prihode poljoprivrednika, upozorio je FAO u posebnom izvješću.

Procjenjuju da će 45 zemalja svijeta, uključujući 34 u Africi, devet u Aziji i dvije u regiji Latinske Amerike i Kariba trebati vanjsku pomoć zbog otežanog pristupa hrani povezanog s oružanim sukobima i klimatski uvjetovanim šokovima.

U skupini 47 zemalja niskog dohotka koje ne uspijevaju proizvesti dovoljno hrane da opskrbe stanovništvo ukupna će proizvodnja žitarica ove godine pasti 2,1 posto, na 190 milijuna tona, naglašavaju u FAO-u, ističući da će najveći pad bilježiti Afganistan i Sirija. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!