Kategorija vode u posljednjih godinu dana bilježi pad količinske prodaje u promatranom razdoblju od siječnja 2020. do prosinca 2020. godine u odnosu na godinu prije.

Kategorija voda obuhvaća gaziranu i negaziranu vodu bez okusa i s okusom. Na ukupnom tržištu Hrvatske (bez diskontera) kategorija vode u posljednjih godinu dana bilježi pad količinske prodaje u promatranom razdoblju od siječnja 2020. do prosinca 2020. godine u odnosu na godinu prije. Gazirana voda bez okusa ima 59% količinskog udjela u ukupnoj strukturi kategorije voda, 33% pripada negaziranoj vodi bez okusa, zatim slijedi negazirana voda s okusom s 5% udjela te gazirana s okusom s 3% količinske prodaje.

Moderni formati trgovine (supermarketi, hipermarketi) nose 53% ukupne prodaje voda, dok je tradicionalna trgovina (trgovine mješovitom robom s drogerijama) zastupljena s 43% udjela. “Convenience” kanali (kiosci i benzinske postaje) sudjeluju s 4% u ukupnoj količinskoj prodaji kategorije. U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, vodeća tri brenda nose 67% ukupne količinske prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Cetina, Jamnica i Jana.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u siječnju 2021. godine objavila pregled osnovnih trendova za kategoriju flaširane vode. Uvodno se ističe kako novi porez uveden 2020. godine nije utjecao na flaširanu vodu što je spriječilo oštriji pad kategorije. Unatoč padu prodaje u HoReCa kanalu i maloprodaji, voda u bocama općenito je bolje prošla od ostalih bezalkoholnih pića u 2020. Novi posebni porez uveden na slatka bezalkoholna pića nije uključivao vodu u bocama, osim vode s dodanim šećerom kao što je flaširana voda s okusom.
U analizi kretanja u prošloj godini u Euromonitoru ističu da je voda iz slavine u Hrvatskoj visoke kvalitete, što je dalo alternativu potrošačima koji su pogođeni ekonomskom krizom. Imajući u vidu visoku kvalitetu hrvatske vode iz slavine, nakon što je postalo očito da će gospodarstvo doživjeti pad u 2020. godini, potrošači su sve više odustajali od kupnje flaširane vode koristeći vodu iz slavine. Ovaj je trend bio očit tijekom analiziranog razdoblja (2015. – 2020.), a pandemija COVID-19 samo ga je dodatno ubrzala.
Ključne prijetnje rezultatima kategorije flaširane vode u 2020. godini bile su nedostatak turista te smanjeni raspoloživi prihodi kućanstava, posebno u drugom dijelu godine. Nedostatak turista u 2020. godini najviše je pogodio uslužni sektor tj. HoReCa kanal, ali negativnih trendova nije bila pošteđena niti maloprodaja, zaključuju iz Euromonitor Internationala.