Cijene hrane pale su u lipnju treći mjesec zaredom, pritisnute ponajprije nižim cijenama žitarica i biljnih ulja na koje je utjecala poboljšana prognoza proizvodnje u ovoj godini, objavila je danas agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

Indeks cijena košarice prehrambenih proizvoda spustio se u lipnju na prosječnih 206 bodova, što predstavlja pad cijena za 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec. Time se indeks spustio na najnižu razinu od siječnja a bilježi pad treći mjesec zaredom.

FAO-va košarica obuhvaća žitarice, biljna ulja, meso, mlijeko i mliječne proizvode i šećer.

Najviše su se u lipnju smanjile cijene žitarica, za 5,2 posto u odnosu na revidiranu vrijednost za svibanj, i to zahvaljujući poboljšanim izgledima uroda kukuruza i pšenice i prigušenoj zabrinutosti za isporuke iz Ukrajine.

Značajnije su se u lipnju spustile i cijene biljnih ulja, za 3,3 posto u odnosu na svibanj, pri čemu im je najveći uteg bila prigušena potražnja za palminim uljem koja se poklopila s visokom razinom proizvodnje.

Pale su i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za jedan posto, znatno manje nego u prethodna tri mjeseca, signalizirajući da se prilagodba cijena možda bliži kraju, napominju u FAO-u.

Osjetno blaži pad, za 0,5 posto, zabilježile su u lipnju cijene šećera, dok su cijene mesa porasle 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, poduprte višim cijenama svinjetine zbog epidemije u SAD-u.

FAO je danas ujedno podigao prognozu proizvodnje žitarica u ovoj godini, zbog poboljšanih izgleda za proizvodnju u prvom redu u SAD-u, Europskoj uniji i Indiji. Sada očekuju da će biti proizvedeno ukupno 2.498 milijuna tona žitarica, što je 18 milijuna tona više no što su prognozirali u lipnju, ali i jedan posto ispod prošlogodišnje rekordne razine.

Prognoza proizvodnje pšenice snižena je pak 1,4 posto u odnosu na prošlogodišnji rekord, na 707 milijuna tona, ponajprije zbog suše u SAD-u i manjih zasijanih površina u Kanadi, čime su tamošnji proizvođači reagirali na niže cijene. (Business.hr / Hina)