Promet od trgovine na malo u 28-članoj Europskoj uniji u svibnju je blago smanjen na mjesečnoj razini, bilježeći pad prvi put u ovoj godini, pokazale su danas procjene europskog statističkog ureda Eurostata.

Sezonski prilagođen promet od trgovine na malo u 28-članoj EU tako je skliznuo za 0,1 posto, nakon što je u travnju porastao za 0,2 posto. Time je statistički ured revidirao preliminarni podatak za travanj koji je bio pokazivao rast od 0,6 posto, napominju u statističkom uredu.

U trgovini neprehrambenim proizvodima promet je pritom uvećan za 0,2 posto, u trgovini automobilskim gorivima ostao je nepromijenjen, dok je kod hrane, pića i duhana smanjen za 0,7 posto.

Na mjesečnoj razini među zemljama članicama EU-a najveći rast prometa zabilježen je u Portugalu, od 2,9 posto, u Rumunjskoj, od 1,9 posto, i na Malti, od 1,6 posto. Najizrazitiji pad prometa imale su Latvija i Slovenija, od tri posto, odnosno 2,9 posto, te Estonija, od 1,5 posto.

Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođen promet od trgovine na malo u EU u svibnju zabilježio najslabiji rast u ovoj godini, od 1,2 posto, nakon 2,9-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Time je revidiran preliminarni podatak za travanj kojim je bio procijenjen rast od 3,4 posto.

U trgovini neprehrambenim proizvodima promet je uvećan 2,1 posto, a hranom, pićima i duhanom za 0,4 posto, dok je stagnirao kod automobilskih goriva.

Među 28 zemalja-članica najizrazitiji rast prometa zabilježen je u Luksemburgu, od 16,7 posto, i u Rumunjskoj, od 10,3 posto. Slijede Mađarska i Litva, s rastom prometa od pet, odnosno 4,6 posto.

Slovenija je prednjačila padom prometa od trgovine na malo i na godišnjoj razini, od 2,4 posto. Slijede Austrija i Poljska, gdje je promet smanjen za po dva posto.

Eurostat nije objavio podatke o trgovini na malo u Hrvatskoj u svibnju a prema danas objavljenim prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku, promet je u svibnju prema kalendarski prilagođenim podacima smanjen za 1,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U 18-članoj eurozoni promet od trgovine na malo u svibnju se prema procjenama Eurostata zadržao na razini iz prethodnog mjeseca, kada je bio smanjen za 0,2 posto. Time je Eurostat revidirao podatak za travanj koji je prvotno bio pokazivao rast od 0,4 posto.

Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo u eurozoni je porastao za 0,7 posto, nakon 1,8-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Pritom je također revidiran preliminarni podatak za travanj prema kojem je rast bio procijenjen u visini 2,4 posto. (Business.hr / Hina)