26.6 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja 2024., 21:29
VijestiZemljaCoca-Cola HBC Hrvatska objavila svoje četvrto izvješće o održivosti

Coca-Cola HBC Hrvatska objavila svoje četvrto izvješće o održivosti

coca-cola-izvjesce-o-odrzivostiCoca-Cola HBC Hrvatska objavila je četvrto izvješće o održivosti u kojemu je u skladu sa svjetskim standardima izvješćivanja objavila podatke o svojemu poslovanju u Hrvatskoj te utjecaju na okoliš i hrvatsko društvo u cjelini u 2009. i 2010. godini.

Izvješće je ocijenilo Povjerenstvo Upravnoga vijeća Hrvatskoga poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) i potvrdilo da je u skladu s razinom A izvješćivanja prema Smjernicama G3 Svjetske inicijative za izvješćivanje (Global Reporting Initiative), navode iz Coca-Cole.

“Coca-Cola HBC Hrvatska jedno je od poduzeća u Hrvatskoj s najdužim stažem i zavidnim iskustvom u nefinancijskome izvješćivanju. Ovo je izvješće nastavak niza izvješća poduzeća pripremljenih prema najvišim standardima u stručnome, ali i komunikacijskome smislu, što se očituje u lakoći kojom se čita i razumije tekst i predstavljeni podaci. Jasnoća je vidljiva i u činjenici da Coca-Cola bez ustručavanja govori i o ciljevima koji nisu ispunjeni, ali i o razlozima zbog kojih nisu ispunjeni te planovima o tome kako da se ispune u sljedećemu izvještajnom razdoblju. Time Coca-Cola pokazuje da razumije svrhu izvješćivanja o održivosti, a to je usustavljivanje mjerenja učinaka i planiranja poboljšanja u cilju stalnoga smanjivanja negativnih učinaka u sljedećemu izvještajnom razdoblju”, istaknula je Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskoga poslovnog savjeta za održivi razvoj.

U Izvješću, koje donosi pregled aktivnosti tvrtke u 2009. i 2010. godini, izneseni su postignuti rezultati, strategija razvitka te poslovni pristup tvrtke prema potrošačima i dobavljačima.

Okosnica je održivoga razvoja briga za okoliš, a u okviru ovoga izvješća predstavljeni su i podaci o učinku na okoliš, sustavi nadzora i osiguranja kvalitete u proizvodnji te strategija nadzora nad rizicima i upravljanja njima.

Povjerenstvo je posebno pohvalilo stavljanje naglaska na pristup upravljanju koji je, sukladno napucima GRI-ja koji, posebno u višim razinama izvješćivanja, zahtijeva iscrpan opis upravljačkih praksa, temeljito prikazan za sva glavna područja održivosti.

Pristup upravljanju posebno je važan dio ovoga izvješća jer upućuje na pristup temi, odnos tvrtke prema području na koje se odnosi te planove i povezanost utjecaja s upravljačkim praksama same tvrtke. Odlučnim pristupom upravljanju Coca-Cola HBC Hrvatska pokazala je, ocijenilo je Povjerenstvo HR PSOR-a, da razumije ne samo važnost usklađenosti, nego i jasnoće i pouzdanosti izvješćivanja, što su važna načela izvješćivanja o održivosti.

U području ulaganja u zajednicu tvrtka je nastavila praksu primjene jasne strategije koja uključuje i dionike i zaposlenike, čime se postiže najveći mogući učinak svih poduzetih akcija i provedenih projekata. Povjerenstvo je u svojemu mišljenju istaknulo kako je to poglavlje referentna točka drugim tvrtkama te ogledni primjer provođenja sustavne strategije ulaganja u zajednicu.

Također, pohvaljen je i stil kojim je Izvješće napisano, a zahvaljujući kojemu se čita s lakoćom i razumijevanjem unatoč brojnim podacima, kao i jasnoća teksta i potkrijepljenost svake izjave o tvrtki konkretnim dokazima te uravnoteženost sadržaja Izvješća jer je svaka tema zastupljena podjednakom količinom teksta.

“Coca-Cola HBC Hrvatska među prvima je u Republici Hrvatskoj, ali i u sustavu Coca-Colinih podružnica u svijetu, započela s promicanjem korporacijske društvene odgovornosti, koja će i dalje biti ključni dio svih naših poslovnih planova i strategija. Izvrsna ocjena koju je naše izvješće dobilo od Povjerenstva Upravnoga vijeća HR PSOR-a poticaj nam je da i dalje budemo predvodnici u izvješćivanju o održivome razvoju na hrvatskome tržištu i da nastavimo podupirati i razvijati projekte društveno odgovornoga poslovanja na temelju svih četiriju ključnih smjernica – zaštite vode i okoliša, poticanja zdravih životnih stilova i kretanja, promicanja razvoja mladih te tradicije, kulture i baštine”, izjavio je glavni direktor Coca-Cole HBC Hrvatska, Ramon Weidinger.

Izvješće o održivosti sastavili su dr. Paul Stubbs i dr. Denis Redžepagić iz Ekonomskoga instituta Zagreb, u suradnji sa stručnom skupinom Coca-Cole HBC Hrvatska koju su predvodili direktorica projekta Boška Trbojević i voditelj projekta i urednik Izvješća o održivosti Igor Ćutuk.

Najnovije objave

Nestlé u prvom polugodištu bilježi organski rast od 2,1%

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2024. godine. Organski rast iznosi 2,1% od čega 0,1% dolazi iz realne interne stope rasta...

izlog

50 years of UNCONDITIONAL LOVE

UNCONDITIONAL slavi 50 godina izvrsnosti u industriji kućnih ljubimaca S ponosom objavljujemo da je UNCONDITIONAL, pionir u industriji kućnih ljubimaca, proslavio svoju zlatnu obljetnicu -...