irene-rosenfeld-kraft-midiNajveći broj najuspješnijih poslovnih žena bilježi SAD. Među 50 kandidatkinja 17 su Amerikanke, a pet ih je u prvih deset, pokazuje lista Financial Timesa

Prema izboru britanskog Financial Timesa, najuspješnija poslovna žena u 2011. godini je Irene Rosenfeld, direktorica američke prehrambene kompanije Kraft Foods.

Stručni žiri FT-a sastavio je listu najuspješnijih poslovnih žena u svijetu u 2011. godini, a rangiranje se vršilo prema odlikama korporativne hrabrosti i odvažnosti.

Tako je Irene Rosenfeld zauzela prvo mjesto zahvaljujući upravo svojoj odvažnosti i radikalnim poslovnim strategijama koje su rezultirale razdvajanjem Krafta na dvije kompanije, što je izazvalo averziju mnogih investitora.

Drugo mjesto pripalo je Güler Sabanci, direktorici drugog po veličini turskog industrijskog i financijskog konglomerata Sabanci Holding koja za sebe kaže da je ponekad nestrpljiva, ali kako u biznisu čovjek mora biti brz i fleksibilan jer jedino što je sigurno u životu je nesigurnost.

Prošlogodišnja pobjednica Indra Noovy,  direktorica Pepsija, ove je godine zauzela treće mjesto, a četvrto mjesto pripalo je direktorici Xeroxa, Ursuli Burns.

Peto mjesto zauzela je Amerikanka kineskog porijekla Andrea Jung, koja je od prodavačice odjeće dogurala do vodeće pozicije u kozmetičkoj kući Avon. Šesto mjesto drži Ellen Kullman, direktorica kemijske kompanije DuPont

Sličan put na poslovnoj ljestvici imala je i Dong Mingzhu,  direktorica najvećeg kineskog proizvođača klima uređaja Gree Electric, koja je zauzela sedmo mjesto. Mingzhu, čije upravljanje opisuju izjavom “Kuda sestra Dong prođe, trava ne raste”, smatra kako se kinesko gospodarstvo investicijama mora pomaknuti iz pozicije Made in China u Created in China.

Osmo mjesto pripalo je Angeli Ahrendts, direktorici britanske kompanije Burberry. U pet godina svog upravljanja, uspjela je udvostručiti prihode kompanije, a uz uspješan poslovni život, također je iznimno predana i obiteljskom život t isto to očekuje i od svojih suradnika. “Vikende ne treba provoditi na poslu, nego kod kuće stvarajući divne obitelji“, njezin je stav.

Deveto mjesto zauzela je Japanka Yoshiko Shinohara koja je u svoju zemlju prva donijela koncept privremenog zapošljavanja, deseto indijska bankarica Chanda Kochhar. (Bankamagazin)