trgovacki-centar-trgovina-ftdNajave i upozorenja na novu recesiju nisu, čini se, previše utjecali na hrvatske potrošače jer ih je, prema podacima trgovačkih centara, u predblagdanskom šopingu bilo više nego lani.

Veća posjećenost trgovina rezultirat će i nešto većom potrošnjom od lanjske. Procjene Hrvatske gospodarske komore (HGK) govore o 11 milijardi kuna, a prošle su godine kupci tijekom prosinca u trgovinama ostavili 10,5 milijardi kuna.

I statistika pokazuje da se maloprodaja oporavlja u odnosu na 2010. godinu iako je na mjesečnoj razini u padu. No na godišnjoj razini u 2011. u trgovini na malo očekuje se prosječni nominalni rast od 4 posto, odnosno realni rast između 1 i 2 posto. Pomaci možda i nisu veliki, ali trgovce svakako vesele.

Rekordne brojke
Tijekom desetak dana prije Božića kroz zagrebački City Center One prošlo je oko 310.000 posjetitelja, što je nešto više nego lani.

“U odnosu na studeni i protekle mjesece, ovog prosinca očekujemo porast potrošnje od 35 do 40 posto. Također, s obzirom na prošlogodišnje rezultate, unatoč recesiji i otvaranju novih centara, očekujemo porast prometa od nekoliko posto prema prosincu prošle godine”, navode u City Centeru One.

Arena centar na Laništu također je tijekom prosinca bilježio povećanu posjećenost, a tijekom vikenda od 16. do 18. prosinca bilo je čak 40 posto više posjetitelja u odnosu na vikend prije. Trgovci očekuju da će se pojačan promet nastaviti jer su počela sniženja, koja su glavni mamac za kupnju odjeće i obuće.

U Mercatoru navode kako je u njihovim trgovinama u blagdansko vrijeme također ostvaren blagi rast prometa u odnosu na isto razdoblje u 2010. godini.

“Zbog socio-ekonomske situacije i gospodarskih prognoza za iduću godinu potrošnja je u maloprodaji kroz godinu bila suzdržana i racionalna. U prilog tome govore i podaci o načinima plaćanja. Naime, gotovina je najčešće sredstvo plaćanja – koristi se za više od 65 posto svih kupnji. Indikativno je da je plaćanje gotovinom u blagom rastu, a plaćanje debitnim karticama u blagom padu, s tim da je plaćanje karticom lojalnosti u proporcionalnom porastu”, pojašnjavaju u Mercatoru.

U prosjeku 600 kuna
I u Konzumu su ovog prosinca zabilježili povećanje prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a također potvrđuju kako su kupci kao sredstvo plaćanja najviše koristili gotovinu.

To ipak pokazuje da hrvatski potrošači, iako možda nisu smanjili apetite u odnosu na lanjsku godinu, ipak pokazuju nešto racionalniji pristup i troše onoliko koliko imaju. Istraživanje agencije Hendal pokazalo je da su građani za blagdane u prosjeku trošili 600 kuna, što je otprilike kao i lani.

U odnosu na prethodnu godinu potrošnju će smanjiti 27 posto građana, a samo ih četiri posto planira više potrošiti.

Ispitivanja tržišta pokazuju da se definitivno promijenila struktura potrošnje te se daje prednost samo najnužnijim proizvodima, a potražnja za luksuznim proizvodima znatno se smanjila.

Ipak, unatoč tomu, hrvatski su potrošači uspjeli održati razinu potrošnje na prošlogodišnjoj razini, a jedan od razloga je vjerojatno to što je došlo do znatnog poskupljenja hrane.

Iz Europe, međutim, stižu najave o još jednoj teškoj godini koja slijedi za maloprodaju, a takav će trend vjerojatno zahvatiti i Hrvatsku.

Prema istraživanju GfK, potrošačko je povjerenje u Velikoj Britaniji na razini iz razdoblja najgore krize tijekom 2009., a u studenome je maloprodaja pala za 1,6 posto, najviše u posljednjih šest mjeseci. Analitičari navode kako su prognoze gore nego prije četiri godine. (Business.hr)