Nakon što je jučer objavljeno da Coca-Cola planira do kraja ove godine izbaciti kontroverzni sastojak BVO iz nekih od svojih brendiranih pića, iz ovog najvećeg svjetskog proizvođača bezalkoholnih pića danas su se oglasili priopćenjem u kojem ističu kako se bromirano biljno ulje (brominated vegetable oil, BVO) ne upotrebljava u proizvodnji nijednoga od tvrtkinih proizvoda u Europi, uključujući i Hrvatsku.

Pritom navode kako se ono upotrebljava u nekim pićima iz tvrtkinog portfelja na drugim tržištima kako bi se poboljšala stabilnost proizvoda i spriječilo razdvajanje određenih sastojaka.

“Svi naši proizvodi, uključujući one koje sadržavaju bromirano biljno ulje, sigurni su za konzumaciju (i uvijek su bili sigurni) te su u skladu sa svim pravilima u zemljama u kojima se prodaju. Sigurnost i kvaliteta naših proizvoda naš su najvažniji cilj”, navode iz Coca-Cole.

Dodaju kako će u nadolazećim mjesecima tvrtka The Coca-Cola Company biljno ulje zamijeniti saharoza-acetat-izobutiratom (sucrose acetate isobutyrate, SAIB) i/ili glicerolnim esterom smole drveta (pojedinačno ili u kombinaciji).

Glicerolni ester smole drveta često je sastojak guma za žvakanje i pića, a SAIB se u pićima upotrebljava posljednjih 14 godina.

“Potpuni prelazak na uporabu tih sastojaka bit će proveden u različitim našim pićima uključujući i točena pića, a to će nam omogućiti dosljednost u proizvodnji diljem svijeta”, kažu u Coca-Coli.

U Sjedinjenim Američkim Državama u proizvodima Powerade Fruit Punch i Powerade Strawberry Lemonade već se upotrebljava glicerolni ester smole drveta. U tvrtki očekuju da će promjena za sve njihove proizvode biti u SAD-u završena do kraja godine.