Učinak pandemije COVID-19 učinio je potrošače savjesnijima održivosti, s još većim fokusom na implikacije njihovih izbora pri kupnji na klimu, društvo i upravljanje (ESG). A unatoč dubokim učincima COVID-19 na maloprodajno iskustvo, kupnja u trgovinama ostaje najbolji izbor potrošačima koji obavljaju svakodnevnu ili tjednu kupnju robe. Prema istraživanju Global Consumer Insights Pulse Survey iz ožujka ove godine, ti trendovi otkrivaju kakvo ponašanje kupaca proizlazi iz pandemije, objavila je konzultantska kuća PwC.

Rasjedi oblikuju ponašanje današnjeg potrošača
Kao i mnogi drugi sektori, i sektor maloprodaje morao se promijeniti kako bi zadovoljio potrebe svojih kupaca. To je posebno važno jer naša analiza pokazuje da COVID-19 stvara nove skupine potrošača koji bi mogli najaviti dugoročne obrasce u stavovima i ponašanju. Te su skupine podijeljene s četiri “rasjeda” koja imaju vrlo visoki potencijal značajno utjecati na izbor koji potrošači čine u kanalima za kupnju, proizvodima i robnim markama.

  1. Potrošači koji sada rade uglavnom od kuće, u usporedbi s onima koji generalno rade izvan kuće, vole digitalniji i ekološki prihvatljiviji način života. Naša analiza pokazuje da oni koji rade od kuće uglavnom očekuju potrošiti više za sve kategorije proizvoda obuhvaćene našim istraživanjem. 64 % potrošača koji rade kod kuće radije kupuju svoje namirnice putem Interneta, naspram 55 % potrošača koji rade izvan kuće. Oni koji rade od kuće također će vjerojatnije kupovati putem interneta nego fizički ulaskom u trgovine. Ako se nastavi rad od kuće, to bi moglo imati značajne implikacije za trgovce jer očekujemo da će i dalje padati sklonosti prema fizičkoj kupovini.
  2. Mlađi potrošači češće kupuju putem interneta od starijih. Vjerojatnije je da će 35 % kupaca generacije Z i 43 % kupaca milenijalaca dnevno ili tjedno kupovati, koristeći svoj mobilni telefon, nego što se to očekuje od starijih kolega. Prema našoj analizi, COVID-19 nije utjecao na potrošačke navike mlađih potrošača. Očekuje se da će u narednim mjesecima potrošiti više od starijih kupaca.
  3. Potrošači koji prioritiziraju zdravlje i sigurnost rjeđe kupuju u trgovinama od potrošača koji nisu toliko osviješteni o sigurnosti, a 23 % ispitanika postavilo je „povećane mjere zaštite i zdravlja” kao svoja dva glavna faktora prilikom kupnje u trgovini. Ti su potrošači također spremni platiti više za zdravije, ekološki prihvatljive proizvode, a istovremeno rade više aktivnosti kod kuće.
  4. Potrošači u azijsko-pacifičkoj regiji misle na održivost i manje su osviješteni o zdravlju i sigurnosti u svom iskustvu u fizičkoj trgovini. 45 % potrošača u ovoj regiji kupuje u trgovinama češće od zapadnih potrošača jer briga o zdravlju i sigurnosti postaje sve manje problem zbog ukidanja ograničenja COVID-19. Kupci u azijsko-pacifičkoj regiji, Africi i na Bliskom istoku više se bave ESG-om od ostalih dijelova svijeta. 60 % potrošača u azijsko-pacifičkoj regiji i 61 % potrošača u Africi/na Bliskom istoku s namjerom kupuju proizvode s ambalažom koja je ekološki prihvatljiva ili s manje ambalaže. Očekuje se da će ovo porasti kako potrošači na globalnoj razini postaju osvješteniji o problemima okoliša i održivosti.

ESG na prekretnici
Iako se posvećenost zaštiti planeta često povezuje s europskim potrošačima, naše istraživanje pokazuje da su se nakon pandemije ispitanici u našem istraživanju širom svijeta usredotočili na donošenje održivijih izbora. Primjerice, 55 % potrošača složilo se s tvrdnjom da kupuje od tvrtki koje svjesno štite planet, a 54 % se složilo s tvrdnjom da kupuju proizvode s ekološkom ambalažom. Potrošači su također spremni platiti više za zdravije opcije, za lokalne proizvode i održivu ambalažu, bez obzira kupuju li preko Interneta ili u trgovini.

“Iako je održivost kao briga građana tradicionalno ukorijenjena u europskim zemljama, potrošači širom svijeta postali su daleko sofisticiraniji što se tiče održivih izbora”, kaže Sabine Durand-Hayes, voditeljica usluga za potrošačka tržišta u regiji EMEA iz PwC-a Francuska. „Naše istraživanje pokazuje da će bez obzira na to gdje naši klijenti iz potrošačkog sektora i sektora maloprodaje posluju, oni će posluživati kupce koji žele znati na koji način doprinose zaštiti našeg okoliša i vode računa kako njihovi postupci utječu na našu klimu.”

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!