mlijeko-vizual-midi1Otkupne će se cijene za ožujak, travanj i svibanj ove godine izračunavati kao prosjek otkupnih cijena pet zemalja EU

Nakon dvodnevnih maratonskih sastanaka predstavnika udruga proizvođača mlijeka i predstavnika prerađivača mlijeka, Udruge malih mljekara, Meggle Hrvatska, Vindije, Dukata i Leda, koji zastupaju cjelokupnu mliječnu industriju u Hrvatskoj, postignut je sporazum s dijelom udruga proizvođača mlijeka o načinu izračuna otkupne cijene mlijeka, priopćeno je danas iz gospodarsko interesnog udruženja Croatiastočar koje zastupa velike i male prerađivače mlijeka u Hrvatskoj.

Otkupne će se cijene za ožujak, travanj i svibanj ove godine izračunavati kao prosjek otkupnih cijena pet zemalja Europske unije, među kojima su zemlje s najvećom proizvodnjom mlijeka u EU te zemlje s najvećim udjelom izvoza mliječnih proizvoda na hrvatsko tržište.

Za vrijeme trajanja ovog Sporazuma Savjet za praćenje stanja u mliječnom sektoru pratit će kretanja otkupnih cijena mlijeka i donositi preporuke s ciljem stvaranja uvjeta za održivo poslovanje, kako proizvođača, tako i prerađivača mlijeka.

U međuvremenu će Ministarstvo poljoprivrede intenzivno raditi i na implementaciji mjera koje bi proizvođačima mlijeka stvorile preduvjete za rast efikasnosti i konkurentnosti u primarnoj proizvodnji mlijeka.

Ovaj sporazum, u krugovima pregovarača nazvan “ponoćnim sporazumom”, doprinosi stvaranju uvjeta za nastavak otkupa svih količina mlijeka unatoč visokih zaliha mliječnih proizvoda nastalih na nivou cjelokupne domaće prerađivačke industrije.

“Ovaj je sporazum ujedno i kompromisno rješenje čime su očuvani i interesi hrvatskog potrošača u vidu stabilizacije potrošačkih cijena mliječnih proizvoda u trgovinama bez novog rasta cijena”, zaključio je Branko Bobetić, direktor Croatiastočara.

Predstavnici udruga koji nisu potpisali jučerašnji sporazum o novom modelu izračuna otkupne cijene mlijeka ili nisu bili u mogućnosti potpisati a to žele napraviti, pozvani su da se jave u Ministarstvo poljoprivrede koje će okupiti sve zainteresirane strane, navodi se u priopćenju Croatiastočara.