Danska brodarsko-logistička grupa AP Moller-Maersk izvijestila je u četvrtak da je četvrto tromjesečje 2019. zaključila s gubitkom, manjim nego u istom razdoblju godine ranije, prognozirajući ujedno slabi početak nove godine zbog epidemije koronavirusa u Kini.

U razdoblju od listopada do prosinca 2019. kompanija je poslovala s neto gubitkom od 61 milijun dolara, manjim za 15,3 posto nego u istom razdoblju godine ranije. Prihodi su smanjeni 5,5 posto, na 9,7 milijardi dolara.

U cijeloj 2019. godini prihodi su bili na razini godine ranije i iznosili su 38,9 milijardi dolara.

Prošle je godine globalna trgovinska razmjena koja se odvija kontejnerskim prijevozom porasla samo 1,4 posto zbog sporijeg rasta brojnih velikih gospodarstava, američko-kineskih trgovinskih sukoba i trgovinskih napetosti između SAD-a i EU-a.

U 2018. stopa njezina rasta iznosila je 3,8 posto.

Početak 2020. bit će “slab”, procjenjuju u danskoj kompaniji, ukazujući na epidemiju koronavirusa koja je rezultirala duljim zatvaranjem postrojenja u Kini, nakon novogodišnjih praznika.

Prema njihovoj bi procjeni svjetska potražnja za uslugama kontejnerskog prijevoza u ovoj godini trebala porasti u rasponu od jedan do tri posto. (Hina)