Danska brodarsko logistička grupa AP Moller-Maersk izvijestila je u srijedu da je prvo tromjesečje zaključila s dobiti ali očekuje da će cijela 2020. biti “izazovna godina” zbog posljedica pandemije koronavirusa. “Blokade, prvo u Aziji, a potom i diljem Europe i Sjeverne Amerike, dovele su do znatno manje potražnje, što utječe na sve dijelove poslovanja”, objavila je tvrtka.

Grupa je u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od 209 milijuna dolara. Isto prošlogodišnje razdoblje zaključila je s neto gubitkom od 104 milijuna dolara zbog viših otpisa i amortizacije imovine. Prihodi su bili gotovo na razini prošlogodišnjih i iznosili su 9,6 milijardi dolara. Grupa procjenjuje da je obujam globalne kontejnerske trgovine u prva tri ovogodišnja mjeseca pao 4,7 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine.

U drugom kvartalu mogao bi potonuti 20 do 25 posto, rekao je izvršni direktor AP Moller-Maerska Soren Skou. Maerskova flota brojala je na kraju ožujka 697 brodova za kontejnerski prijevoz, od čega je 390 njih bilo unajmljeno. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!