delta-maxi-exclusive-ftdKomisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je belgijskom Delhaizeu da preuzme 100 posto Delta Maxija, potvrđeno je u Komisiji.

Komisija je utvrdila da belgijska kompanija ne ograničava, narušava, niti sprječava konkurenciju u Srbiji.

Predstavnici Delhaizea i Delta holdinga, u čijem je sastavu Delta Maxi, potpisali su 3. ožujka ugovor o preuzimanju Delta Maxija po cijeni od 932,5 milijuna eura, kao i preuzimanju 300 milijuna eura dugova tog lanca.

Komisija za zaštitu konkurencije objavila je 21. travnja da je odbila zahtjev Delhaizea da po ubrzanoj proceduri odlučuje o zahtjevu te kompanije za preuzimanje Delta Maxija i potvrdila da će po službenoj dužnosti obaviti ispitivanja da li Delhaize preuzimanjem narušava konkurenciju u Srbiji.

Stjecanjem direktne kontrole nad Delta Maxijem Delhaize bi, kako je navedeno u obrazloženju Komisije, stekao i indirektnu kontrolu nad tvrtkama C market, Pakabeta, Primer C, TP Srbija, Zvezdara, Bel investment properti i TP Stadel.

Delhaize je u prijavi koju je dostavio Komisiji naveo da će njegov tržišni udio nakon koncentracije biti isti kao udio Delta Maxija, odnosno 37,20 posto u Beogradu i 22,40 u Srbiji.

Zakonom o zaštiti konkurencije na tržištu su dozvoljene koncentracije osim ako znatno ne ograničavaju, narušavaju ili sprječavaju konkurenciju, posebno ako je narušavanje konkurencije rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja. (Bankamagazin)