toni-balazic-mercator-midiPred novim direktorom trgovačkog lanca Mercator, Tonijem Balažičem, težak je posao s obzirom na loše rezultate poslovanja iz prve polovine godine, piše Delo.

Imajući u vidu da je u prvih šest mjeseci Mercator zabilježio neto gubitak od 16,5 milijuna eura i da je udjel na slovenskom tržištu smanjen na 30 posto, autorica teksta navodi kako sad razumije zašto bivši izvršni direktor Žiga Debeljak po odstupanju s te pozicije nije tražio veliku otpremninu na koju je imao pravo.

“Nakon posljednjeg sastanka Upravnog odbora postalo je jasno: otpremnina bi bila neprimjerena jer Debeljak kompaniju napušta u vrlo slabom stanju, s gubicima većim od 16 milijuna eura”, navedeno je u komentaru.

Slovenski list podsjeća kako je Mercator posljednji put u minusu bio još 1997. godine i da je od tada bio izložen samo pohvalama. Ta kompanija je uvijek smatrana krunskim draguljem slovenske ekonomije, a Debeljak je pomoću svoje retorike uglancao javni imidž do savršenstva, čak i nakon što je postalo jasno da kompanija posluje s gubicima, kako je njegov nasljednik sada otkrio, objavio je list.

Mercator je sada na prekretnici kada mora provesti radikalno čišćenje i promjenu pravca u kojem se kreće, tvrdi Delo i ističe kako smanjenje troškova neće biti dovoljno i da će Balažić uskoro morati odlučiti hoće li napustiti tržišta na kojima kompanija bilježi gubitke, kao i što će napraviti sa segmentima koji slabo posluju.

U priopćenju objavljenom 23. kolovoza, kompanija Mercator objavila je gubitke u prvoj polovini godine, što je objašnjeno kao posljedica nepovoljnih tečajnih razlika, lošeg poslovanja na tržištima Hrvatske, Bugarske i Albanije, kao i lošijeg od očekivanog poslovanja pojedinih podružnica. (SEEbiz.eu)