Europska unija uputila je Beogradu demarš da ne koristi ruske sankcije Uniji kako bi Srbija pojačano izvozila svoje proizvode u Rusiju, a srbijanski premijer Aleksandar Vučić odgovorit će danas na zahtjeve EU-a, javljaju u četvrtak beogradski elektronski mediji.

Demarš EU-a stigao je u vladu Srbije, potvrdili su vladini izvori, ali za sada još nema detalja što Bruxelles konkretno traži od Beograda, a demarš i najavu konferencije srbijanskog premijera odbili su komentirati u izaslanstvu EU-a u Beogradu.

Kako javlja B92, očekuje se da će premijer Vučić danas govoriti o očekivanju EU-a da zemlje kandidati, među kojima je i Srbija, neće iskoristiti ruske uzvratne sankcije EU-u kako bi na ruskom tržištu preuzele mjesto europskim izvoznicima hrane.

Međunarodni diplomatski dužnosnici u Bruxellesu, navodi Beta, prenijeli su kako EU drži da je suzdržavanje od preuzimanja tržišta europskim izvoznicima u Rusiju također stvar solidarnosti i zajedničkih vrijednosti koje EU očekuje i od Srbije kao kandidata za članstvo u Uniji.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je uoči puta u Berlin da će sa svojim njemačkim sugovornicima razgovarati o odnosu Srbije prema krizi u Ukrajini i sankcijama EU-a i Amerike, ne precizirajući detaljnije stajališta Beograda, osim da Srbija neće mijenjati poziciju prema Ukrajini i Rusiji. (HRT)