mercator-rijeka-midiMeđu stručnjacima i visokim dužnosnicima slovenske vlade aktualizirano je pitanje može li se na novom tenderu dobiti bolja ponuda od Agrokora od strane nekog ulagača iz EU

Nakon što je Pivovarna Laško odbila zadnju ponudu Agrokora da njezinu četvrtinu trgovačkog lanca Mercator otkupi po cijeni od 221 euro za dionicu, u Sloveniji su ponovo aktualizirana pitanja može li se na novom međunarodnom tenderu dobiti bolja ponuda od nekog strateškog ulagača iz Europske unije.

Kako u srijedu prenosi ljubljansko “Delo”, slovenski ministar financija Franci Križanič rekao je da sada očekuje da će se banke suvlasnici Mercatora s PL-om još ovog mjeseca dogovoriti o reprogramiranju kredita prezaduženoj Pivovarni Laško.

On očekuje i dogovor o novom natječaju za prodaju više od 50 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, objedinjavanjem vlasničkih udjela što ih u Mercatoru imaju banke i Pivovarna Laško.

Križanič je, navodi vodeći slovenski dnevni list, upozorio na moguće negativne učinke ako bi se Mercator prodao po preniskoj cijeni ili ako bi došlo do “neprijateljskog preuzimanja” od stranog konkurenta, s obzirom na Mercatorovu važnu ulogu za slovenske dobavljače i poljoprivrednu proizvodnju.

“Ako Mercator treba prodati, neka ga kupi neko snažno strateško poduzeće. Ja sam optimist i mislim da će proces prodaje biti pokrenut normalno”, rekao je Križanič koji inače važi za jednog od istaknutih zagovornika obrane nacionalnih interesa u slovenskoj vladi.

Nakon što je PL odbio ponudu Agrokora, a cijena dionica Mercatora na Ljubljanskoj burzi pala na trenutnih 162,30 eura za dionicu, glavni urednik poslovnog lista “Finance” Peter Frankl piše u srijedu da je ponuđena cijena, za koju smatra da ju “uprava Pivovarne Laško više nikad više neće vidjeti” dovela PL u ozbiljnu nepriliku.

Stoga on sarkastično primjećuje da je upravi PL-a odluka državnog regulatora, koji onemogućio prodaju, “došla kao naručena”.

Mercator će prije ili kasnije morati biti prodan, a teško će mu se naći strateški partner među velikim europskim trgovačkim tvrtkama koji bi uz to zadovoljio očekivanja u Sloveniji, te bio spreman platiti visoku cijenu za njegove dionice, tvrdi Frankl. (H)