duhan-polje-midiNa sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji u tijeku je sadnja presadnica duhana na ukupnim ugovorenim proizvodnim površinama od 4407 hektara, izvijestili su iz Hrvatskih duhana, tvrtke iz sastava Adris grupe.

Potraju li povoljni vremenski uvjeti do kraja ovog tjedna sadnja u Podravini bit će završena, a sljedećeg tjedna i na sirovinskom području u Slavoniji, procjenjuju u Hrvatskim duhanima.

Po prvi put u Podravini će ove godine, uz konvencionalnu proizvodnju duhana, desetak proizvođača duhana imati integriranu proizvodnju na oko 150 hektara u kojoj će voditi potpunu evidenciju od uzgoja presadnica, sadnje, kvalitete tla, gnojidbe, zaštite, berbe i sušenja do prodaje duhana.

Proizvođači će za integriranu proizvodnju duhana dobiti poticaj od 800 kuna po hektaru.

Uz to, po prvi put na oko 1,4 hektara presadnice duhana zasađene su na crnu foliju sa sustavom natapanja kap po kap. U tom pilot projektu Hrvatskih duhana u uzgoju duhana na pjeskovitim tlima trebao bi se postići prosječni prinos od oko tri tone duhana po hektaru, što će pridonijeti većoj dohodovnosti i konkurentnosti te proizvodnje kako na domaćem tako i inozemnom tržištu, ističu iz Hrvatskih duhana.

Ta je tvrtka, inače, početkom veljače ove godine s predstavnicima najveće udruge proizvođača duhana Krupan list potpisala ugovor o dugoročnoj proizvodnji duhana.

Četverogodišnjim je ugovorom, koji su prihvatili kooperanti Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji, proizvođačima zajamčena otkupna cijena od 10,40 kuna za kilogram duhana, što je povećanje od pet posto, a Hrvatski duhani osiguravaju niže cijene reprodukcijskih materijala te niže kamate na kredite za reprodukcijske materijale, avanse i dugoročne kredite.

S kooperantima je, prema ranije objavljenim podacima, ugovorena sadnja duhana na nešto više od 4400 hektara, što je povećanje od sedam posto u odnosu na prošlu godinu.

Prilikom potpisivanja ugovora iz Hrvatskih su duhana istaknuli i da se na taj način osigurava razvoj i sigurnost poslovnih partnera u godišnjoj proizvodnji od 10.000 tona duhana u razdoblju od 2011. – 2014., ali i nova ulaganja u konkurentnost i povećanje primarne proizvodnje duhana. (H)