Mondelez International Inc. je ponudio 23 milijarde dolara za američku konditorsku kompaniju Hershey Co. ali je odbor Hersheya jednoglasno odbio ponudu te tako spriječio stvaranje najveće konditorske kompanije u svijetu, prenosi magazin ESM.

Hershey-Mondalez-midiUpravi odbor je nakon primitka ponude jednoglasno odbio istu ustvrdivši da ne postoje osnove za daljnju raspravu između Mondeleza i Hersheya. Hershey gotovo 90 posto svojih prihoda generira u Sjevernoj Americi, s tim da većina prihoda dolazi od prodaje čokolada na američkom tržištu.

“Kada bi upravni odbor Hersheya prihvatio ponudu, novo nastala kompanija bi bila veća od kompanije Mars Inc. te bi postala najveći svjetski proizvođač konditorskih proizvoda”, kažu iz Euromonitora.

Bloomberg prenosi da dvije kompanije razgovaraju već par mjeseci, ali da dogovor još nije blizu finalizacije.

Mondelez se 2012. odvojio od Kraft Foods-a kako bi osvojio nova brzo rastuća tržišta, ali globalna kriza je naštetila kompaniji i usporila njen rast, pa Mondelezu američko tržište izgleda opet atraktivno. Neki analitičari smatraju kako je ovaj potez Mondeleza zapravo obrambeni potez kako bi se oni samo obranili od mogućeg preuzimanja.

Hershey se također trenutno suočava s problemima. Naime, smanjenje konzumacije šećera kod Amerikanaca je naštetilo konditorskoj industriji.