boce-staklene-ftdKako takav sustav ipak donosi gubitke, sredinom godine krenut će se u zakonske izmjene, koje će obuhvatiti i povratnu naknadu

Skupljanje boca za mnoge je građane važan, a za neke i jedini izvor prihoda. Stoga su u Vladi odlučili da se sadašnji sustav, prema kojemu se za svaku bocu dobiva 50 lipa, zasad neće mijenjati.

Kako takav sustav ipak donosi gubitke, sredinom godine krenut će se u zakonske izmjene, koje će obuhvatiti i povratnu naknadu. Najbolje rješenje još se traži, no vjerojatno ćemo se prikloniti modelu kakav ima Austrija, izjavila je ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy. Tamo, pojasnila je, postoji jedna organizacija koja okuplja sve zainteresirane subjekte u poslovima gospodarenja ambalažnim otpadom, javlja HRT.

Prema riječima Marijana Galovića iz Zelene akcije – jedan od tri temeljna principa u novom Zakonu o otpadu trebao bi biti da onečišćivač plaća, a država osigura da naknada bude dostatna za pravilno gospodarenje otpadom. Naknada građanima, najavljeno je, gotovo sigurno će se smanjiti. (Bankamagazin)