HR PSOR dodijelio priznanja za društveno odgovorno poslovanje

indeks-dop-a-2012-dobitnici-midiHrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR), svečano je obilježio 15. godišnjicu svoga rada.

Proslava 15 godina djelovanja HR PSOR-a okupila je brojne predstavnike gospodarstva kojima su se pozdravnim govorima obratili ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Boris Cota te potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić.

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj je organizacija gospodarstva koje su vodeća hrvatska poduzeća osnovala 1997. godine. Tijekom proteklih 15 godina HR PSOR promiče primjenu koncepta održivog razvoja u hrvatskom gospodarstvu kroz suradnju i dijalog svih sektora u društvu.

Pregled glavnih aktivnosti i najvažnijih rezultata HR PSOR-a prisutnim je uzvanicima predstavila ravnateljica Mirjana Matešić, istaknuvši kako će HR PSOR-ova nastojanja i dalje biti usmjerena na poticanje partnerstva za održivi razvoj između gospodarstva, javnog i civilnog sektora.

“Tijekom 15 godina našeg rada uspjeli smo potaknuti gospodarstvenike na izvještavanje o svojim nefinancijskim učincima, nastojeći ih educirati o pitanjima održivog razvoja te o njihovom utjecaju i odgovornosti o tom pitanju. Upravo smo putem brojnih edukativnih radionica namijenjenih obrazovanju menadžmenta u gospodarstvu uspjeli dodatno naglasiti važnost održivog razvoja kao integralnog dijela korporativnog upravljanja”, izjavila je Mirjana Matešić.

O recentnim uspjesima HR PSOR-a govorila je predstavnica upravnog vijeća HR PSOR-a Daria Mateljak, a o budućim planovima predsjednik skupštine HR PSOR-a Žarko Horvat.

Tijekom svečanosti dodijeljene su i nagrade “Indeks DOP-a”. Cilj Indeksa DOP-a je omogućiti pouzdanu godišnju usporednu procjenu najuspješnijih hrvatskih poduzeća s obzirom na njihovu odgovornost i primjenu načela održivog poslovanja, afirmirati najbolje domaće prakse, a poduzećima olakšati praćenje učinaka u ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj dimenziji i izvještavanje o DOP-u.

Zahvaljujući Indeksu DOP-a poduzeća dobivaju jasnu sliku o vrijednosti svojih dosadašnjih napora u održivom poslovanju te o područjima u kojima mogu dodatno napredovati.

Dobitnicima nagrada Indeks DOP-a proglašeni su:

– u kategoriji velikih tvrtki:
Jamnica d.d.
Hrvatski Telekom d.d.
Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o.

– u kategoriji srednje velikih tvrtki:
Hartmann Hrvatska d.o.o.
Ilirija d.d.
Kuehne & Nagel d.o.o.

– u kategoriji malih tvrtki:
OIKON d.o.o.
DVOKUT – ECRO d.o.o.
CIKLOPEA d.o.o.

– u kategoriji javnih poduzeća:
ODAŠILJAČI I VEZE d.o.o.
Hrvatska Lutrija d.o.o.
Podzemno skladište plina d.o.o.

Najveći napredak u društveno odgovornom poslovanju u odnosu na prošlu godinu ostvarila je tvrtka Valoviti papir – DUNAPACK d.o.o.

Na svečanosti je bio Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, koji je tom prilikom čestitao svima koji su primili nagradu. Ujedno se osvrnuo na važnost društveno odgovornog poslovanja, kao i ulaganja u zaposlenike. “Posebno me raduje što je danas prisutno mnogo javnih poduzeća jer mislim da se upravo ona moraju više posvetiti društveno odgovornom poslovanju”, zaključio je Maras i dodao kako DOP nije i ne bi smio biti privilegija samo velikih poduzeća.

Skup je svojom nazočnošću uveličala i ministrica okoliša i prirode Mirela Holy, koja je izjavila kako s tvrtkama za održivi razvoj odlično surađuje već godinama. Govor je zaključila mišlju kako zaštita okoliša i u toj sferi ima značajnu ulogu. Kratki su govor održali i Potpredsjednik Hrvatskog Sabora Milorad Batinić, izaslanik predsjednika RH Boris Cota, ali i drugi koji su posljednjih 15 godina bili izravno uključeni u HR PSOR.

Direktoru za razvoj tvrtke Ciklopea Mladenu Stojaku uručena je nagrada u kategoriji malih poduzeća za postignuća u društveno odgovornom poslovanju. O uspjehu svoje tvrtke Stojak je za ovu prigodu naglasio kako se, s obzirom na lošu gospodarstvenu situaciju u zemlji, može činiti da je održivi razvoj nedostižan cilj. Ipak, za Ciklopeu je upravo DOP bio ključna prednost i pokretač – od osnivanja firme 2003 pa do danas.

“CIKLOPEA raste i razvija se razmjenom znanja, ulaganjem u tehnologiju, korištenjem lokalnih resursa i sličnim odgovornim praksama. Pozitivne promjene u životima naših klijenata, dobavljača, zaposlenika te u našoj lokalnoj zajednici najveća su nam motivacija i nagrada”, zaključio je Stojak. (Poslovni dnevnik)

Prethodni članakJamnici nagrada za društveno odgovorno poslovanje
Sljedeći članakPerutnina Ptuj-Pipo Čakovec u Osijeku otvorila distributivni centar