Švedski modni trgovački lanac Hennes & Mauritz AB izvijestio je u četvrtak o 2,4-postotnom padu neto dobiti u četvrtom tromjesečju zbog viših troškova materijala i velikih sniženja kojima je nastojao privući kupce u vrijeme gospodarske krize.

hm-kupac-vrecica-largeH&M je priopćio da mu se neto dobit spustila na 5,36 milijardi švedskih kruna (790 milijuna dolara) u razdoblju od rujna do kraja studenog, u usporedbi s 5,49 milijardi kruna u istom tromjesečju prethodne godine.

Prihodi su pak porasli na 36,19 milijardi kruna, s 34,79 milijardi koliko su iznosili u istom razdoblju prethodne godine.

Tvrtka pad dobiti pripisuje kolebanjima valutnih tečajeva, višim veleprodajnim cijenama, uglavnom zbog skupljeg pamuka, i sniženjima kojima je morala pribjeći kako bi ostala konkurentna u “jednoj od najtežih godina u modnoj industriji”.

Također navode da su se usredotočili na bolju kvalitetu i održivije materijale.

U cijeloj 2011. grupa je ostvarila neto dobit u visini 15,82 milijarde kruna, u odnosu na 18,68 milijarde kruna u prethodnoj godini.

U prognozi izvršni direktor Karl-Johan Persson procijenio je da će se makro-ekonomskim izazovi vjerojatno nastaviti i u tekućoj godini, “ali mi smo vrlo sigurni u našu ponudu i uvjereni da će H&M sačuvati snažnu poziciju i u ostatku godine.

U financijskoj godini 2011/2012. planira otvoriti 275 novih trgovina u Bugarskoj, Latviji, Maleziji, Tajlandu i Meksiku, gdje će po prvi puta ući na tržište Latinske Amerike. Također namjerava pokrenuti online prodaju na najvećem svjetskom tržištu za takvu kupovinu, onom u Sjedinjenim Državama.

H&M je osnovan 1947. i ima 94 tisuće zaposlenih i oko 2.500 trgovina u 43 zemlje. (H)