agrokor-zagreb-2-midiKonzorcij prodavatelja nastavlja pregovore bez obzira na Upravu Mercatora. Ugovor o povjerljivosti planiraju potpisati početkom prosinca, a nakon toga bi uslijedila obvezujuća ponuda i potpis ugovora o prodaji većinskog udjela u Mercatoru

Agrokor je u petak Upravi Mercatora dostavio ovlaštenja EBRD-a, IFC-a i One Equity Partnersa da ih na natječaju za prodaju većinskog udjela u najvećem slovenskom trgovačkom lancu doista zastupa JP Morgan, objavio je slovenski poslovni list Finance.

Uprava Mercatora prošlog je tjedna zamrznula pregovore o uvjetima pod kojima je spremna dopustiti dubinski pregled poslovanja tvrtke u sklopu prodajnog postupka nakon što je Agrokor sporazum s konzorcijem banaka koje prodaju dionice potpisao sam, a ne u sastavu najavljenog konzorcija s međunarodnim financijskim institucijama, kao što je to najavio u neobvezujućoj ponudi.

Nakon što su dobili tražena jamstva, u Mercatoru su rekli da će dokumente razmotriti u prvoj polovici ovog tjedna i odlučiti što dalje.

Konzorcij prodavatelja u petak je službeno objavio što je ponudio Agrokor s partnerima. Ponuda između ostalog sadrži:
– da će Agrokorovi partneri neposredno sudjelovati u upravljanju Mercatorom,
– da je Agrokor spreman sa sadašnjim dobavljačima Mercatora dogovoriti obostrano korisne poslovne uvjete te im osigurati pristup široj distributivnoj mreži u okviru trgovina u sastavu Agrokora,
– da će dodanu vrijednost zbog snižavanja troškova prenijeti na niže cijene za potrošače,
– da će ograničiti količinu Agrokorovih proizvoda u Mercatorovim trgovinama u Sloveniji,
– da je spreman povećati broj zaposlenih u Sloveniji te preuzeti obveze o plaćama i drugim dobrobitima za zaposlene u Mercatoru.

Izvori bliski prodavateljima tvrde da će konzorcij po posljednji put “lijepo zamoliti” Upravu Mercatora za suradnju u prodajnom procesu. U protivnom će pregovarati s kupcima o mogućnostima da, uz odgovarajuće osiguranje, dubinsko snimanje poslovanja provedu nakon kupnje.

Izvori dodaju da prodavatelji planiraju ugovor o povjerljivosti potpisati početkom prosinca. Tada bi uslijedila obvezujuća ponuda i konačno potpis ugovora o prodaji većinskog udjela u Mercatoru.

Finance podsjećaju da je Uprava Mercatora u svom prošlotjednom priopćenju indirektno pozvala vlasnike da ju smjene ako nisu zadovoljni njenim radom. No, dodaje slovenski list, predsjednik Uprave Mercatora Žiga Debeljak svjestan je da vlasnici to neće moći učiniti jer on sam ima podršku Nadzornog odbora. Zbog toga vlasnici razmatraju druge mogućnosti kako smijeniti Upravu ako se to pokaže nužnim. (Bankamagazin)