Riječki maloprodajni lanac Plodine prošlu je godinu završio s dobiti u iznosu od 39,9 milijuna kuna, što je gotovo 14 posto više u odnosu na dobit iz 2011. godine, podaci su iz revidiranog nekonsolidiranog izvješća za 2012. godinu objavljenog danas na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni poslovni prihodi Plodina prošle su godine iznosili 3,19 milijardi kuna i bili su sedam posto viši od poslovnih prihoda iz 2011., na što je prvenstveno utjecalo povećanje prihoda od prodaje robe na veliko i malo za 7 posto, s obzirom da ti prihodi u strukturi poslovnih prihoda čine 86,7 posto ili 2,8 milijardi kuna.

Na povećanje poslovnih prihoda, navode iz Plodina, utjecalo je i širenje maloprodajnog lanca, budući da su tijekom 2012. godine otvorena četiri nova prodajna prostora – supermarketi u Novigradu i Novalji te hipermarketi u Rijeci i Zagrebu.

Tako je na kraju 2012. maloprodajnu mrežu Plodina činio 71 supermarket, odnosno hipermarket ukupne površine od 130,5 tisuća četvornih metara, a u cijeloj je godini u dugotrajnu imovinu uloženo oko 244 milijuna kuna.

Ukupni poslovni rashodi Plodina lani su iznosili 3,02 milijarde kuna i bili su također sedam posto viši nego 2011. godine, a najvećim dijelom odnose se na troškove prodane robe, koji iznose gotovo 2,4 milijarde kuna ili 79,2 posto ukupnih poslovnih rashoda.

Troškovi osoblja i naknada troškova zaposlenih te troškova ostalih materijalnih prava zaposlenih iznosili su lani ukupno 215,3 milijuna kuna, od čega se na bruto plaće zaposlenih odnosi 190,5 milijuna kuna ili 16 posto više nego 2011. Posljedica je to povećanje broja zaposlenih za 95 uslijed širenja maloprodajne mreže.

Među planovima za iduće razdoblje navodi se namjera Plodina da i u ovoj godini zadrži tendenciju proširenja maloprodajne mreže. Cilj im je zauzimanje i učvršćivanje na drugom mjestu ljestvice lanaca supermarketa, uz 20 posto tržišnog udjela. Za ostvarenje tog cilja, navode iz Plodina, potrebno je poslovati sa 100 supermarketa i ostvariti ukupan prihod viši od 5 milijardi kuna.

U ovoj godini Plodine planiraju otvoriti hipermarket u sklopu trgovačkog centra City Colosseum u Slavonskom Brodu te supermarket u gradu Krku, dok je u planovima do 2015. predviđeno otvaranje objekata uglavnom na području obalnog pojasa i otočnog djela Hrvatske, u što se 2014. planira uložiti oko 11 milijuna eura, a u 2015. oko 11,8 milijuna eura.

Plodine su danas Zagrebačkoj burzi dostavile i poziv za Glavnu skupštinu, zakazanu za 18. ožujka, a za koju je, uz ostalo, predloženo povećanje temeljnog kapitala s dosadašnjih 90 milijuna kuna, na 130 milijuna kuna, i to iz ovogodišnje dobiti u iznosu od 39,9 milijuna kuna te dio zadržane dobiti ostvarene u ranijim godinama u iznosu od 98 tisuća kuna. (H)