Dodana vrijednost za potrošača

Proizvođači, pogotovo osnovnih i svakodnevnih životnih namirnica, pokušavaju svojim proizvodima dodati još vrijednosti, osim one koje namirnice već imaju, ili pak smanjiti udio nekih nepoželjnih sastojaka. Potrošači traže dodanu vrijednost, a funkcionalni prehrambeni proizvodi su rastuća kategorija koja pokušava dati odgovor na takve želje i zahtjev.

Neka hrana bude vaš lijek i lijek vaša hrana”, izreka je koja se pripisuje začetniku moderne medicine Hipokratu. Može se reći da je taj česti citat, koji naglašava kako je zdravlje u hrani, postao moto za cijelu industriju onoga što je poznato kao funkcionalna hrana. Nazivaju je i pametna, pa i dizajnerska hrana. Svi mi, kada kupujemo prehrambene proizvode, čitamo od čega se sastoji namirnica pa kada je u njima manje masti, a više dodatnih vitamina i minerala odlučujemo se za njih. Ponekad kupujemo i bez razmišljanja, ali zahvaljujući sve većoj svijesti potrošača o zdravlju i uravnoteženoj prehrani te promjenama prehrambenih navika zbog modernog načina života, tržište pametne hrane raste sve više. Do sada, većina ljudi je saznala koji sastojci kontroliraju kolesterol, a dodaju se margarinima i jogurtima. Kao i omega-3 ili “prijateljske bakterije” koje, prema njihovim proizvođačima, mogu potaknuli i očvrsnuti naš imunološki sustav. Na tržištu se pojavljuje sve više funkcionalne hrane od piva od kolagena pa sve do poznatog meksičkog jela burito s dodanim probioticima.

Posljednjih 20 godina taj segment prehrane doživio je pravi uzlet i što je važno s velikom suradnjom znanosti i nutricionista. Veliki je izazov i predmet stalnih istraživanja je li točna ona “mi smo ono što jedemo” i kako hrana utječe na naš organizam. Bolesti srca, dijabetes tipa 2 i epidemije te pretilost svjedoče da je hrana ključna za prevenciju bolesti. Proizvođači, pogotovo osnovnih i svakodnevnih životnih namirnica, pokušavaju dodati još vrijednosti, osim one koje namirnice već imaju. Istodobno, europske vlasti ograničile su zahtjeve proizvođača kojima su dopušteni dodaci. Ne može se tek tako dodavati i pisati na deklaracijama što proizvođači zamisle. Tako potrošač stječe povjerenje u istinitost informacije na proizvodu. Nutricionističke tvrdnje definirane su u dodatku Uredbe o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama Europske komisije. Na primjer, za proizvod se može tvrditi da ima nisku masnoću ako sadrži manje od 3 g masnoće na 100 g (za krutu hranu) ili manje od 1,5 g masti na 100 ml (za tekuće proizvode).

RAST TRŽIŠTA PAMETNE HRANE
Funkcionalna hrana pojam je koji se javlja još 80-ih godina, a danas u svijetu čini značajno tržište prehrambenih proizvoda vrijedno 130 milijardi američkih dolara te se očekuje da će rasti po godišnjoj stopi rasta od 8,4 posto i dosegnuti vrijednost od 250 milijardi dolara do 2024. godine. Europsko tržište funkcionalnih proizvoda vrijedno je oko 30 milijardi dolara. U Hrvatskoj to je tržište vrijedno 25 milijuna eura s tendencijom stalnog rasta. To su podaci koje je iznijela Ita Juroš iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore (HGK) na 10. stručnom skupu o funkcionalnoj hrani koji je Komora organizirala prošle godine u suradnji sa znanstvenim institucijama za hranu i nutricionistima. Brojnost skupova govori koliko je funkcionalna hrana zanimljiva za proizvođače, znanost i potrošače. A sve skupa je veliki izazov za prehrambenu industriju i konkurentnost gospodarstva. Dr. Klara Kraljić s Prehrambeno biotehnološkog fakulteta u Zagrebu kaže da je definicija funkcionalne hrane već toliko naširoko prihvaćena i dostupna da je svaki potrošač može pronaći na internetu u relevantnim bazama podataka. Ona je na stručnom skupu HGK otvorila i temu vrlo popularnih chia sjemenki za koju je, kaže, koristila desetak stručno znanstvenih radova. Jesu li chia sjemenke superhrana kako se nazivaju jer se lako dodaju ostalim namirnicama, a prepune su antioksidansa i vlakana. Osim velike količine vlakana koja su neophodna za pravilnu probavu, ove sjemenke sadrže puno omega-3 masnih kiselina, kalcij, željezo, magnezij, bjelančevine i druge sastojke. “Istina je da chia sjemenke imaju visoki potencijal za pozitivan učinak, primjerice na kardiovaskularne bolesti, dijabetes, depresiju te metabolički sindrom. No prije nego ju nazovemo superhranom, trebamo ipak pričekati nova zdravstvena istraživanja”, oprezna je dr. Kraljić.
Što funkcionalne proizvode čini posebnim, a neki ih nazivaju i čarobnim namirnicama? Riječ je prije svega o konvencionalnim proizvodima koje i inače trošimo, ali su obogaćeni određenim aktivnim tvarima, najčešće vitaminima, mineralima, probioticima ili proteinima, koji pozitivno utječu na zdravlje ili stanje organizma. No, funkcionalna hrana je i ona kojoj je neki sastojak oduzet ili je smanjen njegov udio u hrani, poput masti, šećera, odnosno laktoze kod mliječnih proizvoda. Djelovanje funkcionalne hrane temelji na redovitoj, svakodnevnoj konzumaciji, a funkcionalne proizvode u najvećoj mjeri nalazimo upravo u kategoriji mlijeka i mliječnih proizvoda koje svakodnevno konzumiramo.

Najpoznatiji probiotički proizvod na svijetu je japanski jogurt Yakult, proizveden još 1935. godine. Japanci obožavaju taj napitak koji se sastoji od velike količine lactobacillus casei Shirota, bakterije koja je djelotvorna u brzom varenju hrane. Lactobacillus je dobra bakterija koja uništava štetni mikroorganizam i živa dolazi do želuca što je i znanstveno dokazano. Vjerojatno i dugovječnost Japanaca leži u dugoj tradiciji prehrambenih inovacija u kojima su začetnici i najmasovniji proizvođači.

NEKI DODAJU, DRUGI SMANJUJU
Naše prehrambene tvrtke razvile su segment pametne hrane u svojim postojećim portfeljima proizvoda. Omegol je Zvijezdina funkcionalna linija koja sadrži tri proizvoda: Omegol ulje, Omegol namaz i Omegol majonezu. Ključni sastojak Omegol linije su ALA omega 3 masne kiseline – nužni nutrijenti koji povoljno utječu na velik broj fizioloških funkcija. Omegol sadrži najbolji omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje doprinose održavanju normalne razine kolesterola, a dodatak vitamina E prava je zaštita stanica od oksidativnog stresa.

Omegol ulje primjenu nalazi u prženju i pirjanju namirnica te pripremi salata; Omegol namaz dolazi u varijanti sa sjemenkama lana i namaz neutralne arome koji je pak odlična podloga za sendviče, ukusan je, ugodnog okusa te se lako kombinira s drugim sastojcima, besprijekorno razmazuje i utažuje glad. Sva tri proizvoda iz linije Omegol odsad dolaze i s prestižnom oznakom V koju dodjeljuje Europska vegetarijanska unija (EVU). Oznaka V dodjeljuje se proizvodima bez sastojaka životinjskog podrijetla na europskoj razini, a potrošačima vegetarijanske i veganske prehrane omogućava da jednostavno i brzo prepoznaju i biraju proizvod za sebe, kažu u Zvijezdi.

PIK Vrbovec, vodeća mesna industrija u regiji, obrnula je tezu o dodavanju zdravih dodataka pa funkcionalnu hranu proizvodi izbacivanjem štetnih sastojaka. Još 2015. godine PIK Vrbovec, s ponosom ističu u toj tvrtki, pokrenuo je projekt “Manje je više”, koji je nastao na temelju prepoznatih zahtjeva i potreba potrošača za zdravijim, ali jednako kvalitetnim i ukusnim proizvodima. Zahvaljujući ovom projektu, PIK Vrbovec tržištu je ponudio cjelokupan asortiman mesnih prerađevina koje ne sadrže pojačivače okusa, umjetna bojila, gluten niti soju – sastojke koji, sukladno postojećim istraživanjima, danas izazivaju sve više zdravstvenih tegoba ili intolerancija.

PAMETNI SIR ZA DJECU
Naime, poznato je da glutamat kao najčešće korišteni pojačivač okusa blokira osjećaj za sitost potičući nas da više jedemo, stvarajući na neki način ovisnost. Umjetna bojila mogu imati negativan utjecaj na zdravlje, izazivati alergije, pojačavati simptome astme ili hiperaktivnost kod djece. Gluten je sastojak hrane koji ne smiju jesti osobe oboljele od celijakije, ali i osobe koje su na njega alergične ili intolerantne jer dovodi do reakcija kao što su nadutost, grčevi i druge probavne tegobe te uzrokuje umor i glavobolje. Soja također može biti potencijalni alergen, a proizvodi koji ne sadrže soju značajno su kvalitetniji jer udio bjelančevina koji je izražen na deklaraciji u potpunosti pripada mesnom izvoru.

U 2016. godini, vodeći se smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije i slijedeći strategiju RH o smanjenju prekomjernog unosa kuhinjske soli, PIK Vrbovec je smanjio prosječan sadržaj soli u svojim proizvodima za najmanje 25 posto i tako među prvima u Europi tržištu ponudio proizvode oslobođene suvišnih sastojaka te sa smanjenim udjelom soli. Ovim je projektom obuhvaćeno više od 90 proizvoda iz cjelokupnog asortimana šunki, parizera i hrenovki, mortadele, trajnih kobasica te kobasica za kuhanje i pečenje. Projekt “Manje je više”, izvrsno je prihvaćen na tržištu što je pratio i očekivani rast prodaje, kažu u toj mesnoj industriji.

Belje u svom asortimanu ima ABC svježi krem sir JUNIOR, poseban proizvod namijenjen djeci. Proizveden je samo od mlijeka, vrhnja i malo morske soli i prirodan je izvor bjelančevina i kalcija koji svojim nutritivnim vrijednostima zadovoljava dnevne potrebe nužne za pravilno funkcioniranje dječjeg organizma. Kalcij i bjelančevine iz ABC svježeg krem sira Junior osiguravaju snažne kosti i uravnoteženu prehranu najmlađih, a uz to potiču stvaranje tkiva i rast, pravilno lučenje hormona i ostalih fiziološki aktivnih tvari. Riječ je o proizvodu koji je namijenjen djeci i s kojim bilježimo rast prodaje u zadnjih godinu dana, kaže direktorica marketinga u Belju Ljiljana Vajda-Mlinaček.

Dukat kao inovator u mliječnoj industriji, koja je sektor s najviše vrsta funkcionalnih proizvoda, nudi nekoliko grupa funkcionalnih proizvoda s više od 50 artikala. Oni su obogaćeni poznatim prirodnim aktivnim tvarima u djelotvornoj količini i predstavljaju mliječne proizvode s dodatnom vrijednošću. Ujedno su i nositelji zdravstvenih tvrdnji, koje jamče da pozitivno utječu na jednu ili više funkcija u organizmu i time blagotvorno djeluju na zdravlje, odnosno smanjuju rizike od bolesti. “Nakon godina gospodarske krize i recesije i cjenovne osjetljivosti potrošača, potražnja za funkcionalnim proizvodima počela se oporavljati i rasti.

Tako funkcionalni jogurti rastu u prosjeku 4,5 posto godišnje, a proizvodi bez laktoze po stopi većoj od 10 posto godišnje”, kažu u Dukatu. B.Aktiv LGG pionir je funkcionalnih jogurta u Hrvatskoj, najpoznatija linija funkcionalnih jogurta i jedina linija mliječnih proizvoda s mljekarskom kulturom LGG na našem tržištu. Proizvodi iz linije b.Aktiv LGG sadrže visokovrijednu mljekarsku kulturu LGG, vitamin B6 koji doprinosi normalnoj funkciji imuniteta te antioksidans vitamin E. Obuhvaća niz varijanti natur i voćnih okusa, kao i liniju prvih mliječnih smoothieja koji su nastali kao kombinacija Dukatova najpopularnijeg funkcionalnog jogurta i pažljivo biranih kombinacija voća, povrća i žitarica.

SenSia je funkcionalni fermentirani mliječni napitak koji doprinosi normalnoj funkciji probave. Obogaćena je mljekarskom kulturom Bifidus Naturalis, vlaknima inulina i kalcijem, važnim sastojcima za normalnu funkciju probave.

Dukat Fit je linija funkcionalnih mliječnih proizvoda bogatih proteinima s niskim sadržajem masti te smanjenog udjela šećera (u odnosu na standardne voćne jogurte i mliječne napitke okusa vanilija i čokolada). Lagano jutro je trajno mlijeko bez laktoze i lako probavljivo. Omogućuje uživanje u mlijeku osobama koje zbog osjetljivosti na laktozu (mliječni šećer) ne konzumiraju mlijeko te tako u organizam svakodnevnom prehranom ne unose prijeko potreban kalcij i hranjive tvari prirodno prisutne u mlijeku. Dukat trajna mlijeka s vitaminom D također ulaze u skupinu funkcionalnih mlijeka zahvaljujući dodatku vitamina D koji doprinosi održavanju normalnih kostiju. Novija istraživanja ukazuju na rašireniju ulogu i važnost vitamina D za zdravlje ljudi svih dobi. Dukatino je linija funkcionalnih mliječnih proizvoda obogaćenih vitaminom D i kalcijem potrebnim za normalan rast i razvoj kostiju kod djece.

Po svemu što smo mogli saznati, proizvođači se trude proizvesti što više vrsta funkcionalnih proizvoda, potrošači su sve probirljiviji i traže sve više proizvoda s dodanom vrijednošću koje svakodnevno konzumiraju. Pokušavaju napraviti balans u svojoj prehrani i to dugoročno jer to jedino ima smisla i dovodi do očuvanja zdravlja. Nije bez razloga ni Hipokratova tvrdnja da je hrana lijek niti moto suvremene medicine koja se oslanja na svoga slavnog začetnika, da je prevencija bolesti u tanjuru.

Prethodni članakNova retro edicija za 190 godina Jamnice
Sljedeći članakStrategija poslovanja: Kupac u očima trgovca