26.6 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja 2024., 20:12
Tržišne komunikacijeDOPDodijeljene 14. nagrade Hrvatskog indeksa održivosti - HRIO

Dodijeljene 14. nagrade Hrvatskog indeksa održivosti – HRIO

Na godišnjoj Konferenciji o održivom razvoju četrnaesti su put dodijeljene nagrade Hrvatskog indeksa održivosti – HRIO. Nagrade u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) i Hrvatske gospodarske komore (HGK) dodjeljuju se hrvatskim kompanijama za najbolja postignuća u društveno odgovornom poslovanju. Poduzeća su nagrađena u deset kategorija, a ove je godine bilo prijavljeno više od sedamdeset kompanija.

HRIO je metoda procjene društvene odgovornosti kompanija u Hrvatskoj koja se temelji na sustavu rangiranja koji omogućuje objektivnu procjenu društveno odgovornih praksi poduzeća i usporedbu s praksama drugih. Sustav rangiranja, prethodno poznat kao Indeks DOP-a, ove je godine dobio novo ruho, usklađujući se s najnovijim europskim direktivama, globalnim rejtinzima i Ciljevima održivog razvoja. Sudjelovanjem u Hrvatskom indeksu održivosti, kompanije imaju mogućnost dobiti objektivnu procjenu održivosti vlastitih poslovnih praksi, osvrt na usklađenost s najnovijim odredbama Europske unije te usporedbu s praksama drugih hrvatskih poduzeća.

Nagrade su dodijeljene u sljedećim kategorijama:

  • u kategoriji velikih poduzeća dobitnik nagrade je AD Plastik
  • u kategoriji srednjih poduzeća dobitnik nagrade: je Messer Croatia Plin
  • u kategoriji malih poduzeća dobitnik nagrade je Hrvatski kišobran
  • u kategoriji javnih poduzeća dobitnik nagrade je Hrvatska Lutrija.

Dobitnici nagrada u pojedinim područjima su:

  • u području održivog korporativnog upravljanja dobitnik nagrade je Heineken Hrvatska d.o.o.
  • u području upravljanja okolišem dobitnik nagrade je Vetropack Straža d.d.
  • u području radne okoline dobitnik nagrade je Holcim (Hrvatska) d.o.o.
  • u području odnosa sa zajednicom dobitnik nagrade je Hrvatski Telekom d.d.
  • u području ljudskih prava dobitnik nagrade je Končar – Institut za elektrotehniku d.d.
  • u području dječjih prava dobitnik nagrade je IKEA Hrvatska d.o.o.

“Svi dobitnici nagrade HRIO ističu se ugradnjom društveno odgovornih praksi u svoje poslovanje te integracijom Ciljeva održivog razvoja u svoje poslovne strategije. Svojim izvrsnim primjerima u poslovnoj odgovornosti, izgradnji odnosa s dionicima, razvoju napredne radne okoline, posebnom brigom za okoliš te zalaganjem za ljudska i dječja prava potvrđuju da svaki od Ciljeva održivog razvoja pruža poslovnu priliku privatnom sektoru da, radeći zajedno s nacionalnim i međunarodnim institucijama, vlastima, civilnim sektorom, znanstvenom i akademskom zajednicom, primijeni svoju kreativnost i inovativnost u rješavanju izazova održivog razvoja”, izjavila je Mirjana Matešić, direktorica HR PSOR-a.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Nestlé u prvom polugodištu bilježi organski rast od 2,1%

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2024. godine. Organski rast iznosi 2,1% od čega 0,1% dolazi iz realne interne stope rasta...

izlog

50 years of UNCONDITIONAL LOVE

UNCONDITIONAL slavi 50 godina izvrsnosti u industriji kućnih ljubimaca S ponosom objavljujemo da je UNCONDITIONAL, pionir u industriji kućnih ljubimaca, proslavio svoju zlatnu obljetnicu -...