Uz maloprodajne lance koji su naši najvažniji strateški partneri, razvijamo i prodajne aktivnosti na Jadranu, ali ne želimo žuriti i preskakati stepenice. Napravili smo značajan izvozni iskorak i projekte realiziramo prema strateškom planu razvoja. Trenutno smo značajnije prisutni u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj te nešto manje u Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Poljskoj i Češkoj, ističe Domagoj Radić, direktor prodaje društva Pekar d.o.o.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Domagoj Radić ističe kako je od malih nogu, odrastajući u Vinkovcima, bio okružen obiteljskim biznisom: “Bilo to pekarstvo ili nešto drugo, prehrambena industrija je uvijek bila prisutna. Od kad znam za sebe, znam i kako funkcionira pekara”, kaže nam u uvodu u razgovor. Još negdje na prijelazu u novi milenij, 2000. godine, usporedo sa studijem, započeo je i službeno s radom u obiteljskoj tvrtki T.D.A. d.o.o., a vrlo brzo, 2005. godine, počinje raditi u tvrtki Boso d.o.o. na radnom mjestu pomoćnika voditelja trgovačkog centra, a zatim i voditelja. “To mi je dalo širinu i dodatno iskustvo s posebnom vrijednošću, odnosno dodir s raznim područjima poslovanja s obzirom na veličinu i brojne djelatnosti tvrtke Boso d.o.o.”, naglašava Domagoj. Nakon toga, 2011. godine, uslijedio je povratak korijenima i specijalizacija, tako da u istoj tvrtki postaje voditelj komercijalnog odjela pekarskih proizvoda te počinje voditi prodaju u drugoj tvrtki, Pekar d.o.o.: “To radim sve do danas, a nadam se to nastaviti i ubuduće”, uz veliki osmijeh ističe Domagoj.

Pekar je danas uspješna tvrtka koja svoje proizvode predstavlja europskom i svjetskom tržištu. Ipak, krenimo od početka, kako je započela vaša poslovna priča iz Vinkovaca sada već davne 1989. godine?
Moj otac Tomislav, zajedno s još nekim članovima obitelji s majčine strane je netom prije ratnih događanja započeo našu pekarsku priču. Taj je pothvat izrastao iz velike potrebe za proizvodima ovakve vrste na našem području koju je otac prepoznao te je odlučio svoju dugogodišnju želju da se iskuša u proizvodnom sektoru pretvoriti u stvarnost.

U početku su se proizvodi iz te pekare prodavali u vlastitim maloprodajnim jedinicama, a zatim je započela i veleprodaja prema svim drugim trgovcima i ustanovama u okruženju. Posao se tijekom 1990-ih konstantno razvijao, a osobito značajna godina bila je 2005. kada obitelj Stanić, tada već poznati slavonski trgovci, ulaze u suvlasništvo naše tvrtke te potpuno otvaraju svoje tržište. Kroz novonastalu tvrtku Pekar d.o.o. kreće ubrzani razvoj i ekspanzija.

Bilo je više prijelomnih trenutaka u našem razvoju. Ako govorimo o zamrznutim proizvodima, naši počeci sežu u 2007. godinu, kada smo kroz maloprodajnu mrežu Boso plasirali prve zamrznute proizvode. Prvu suradnju s nacionalnim trgovcem ostvarujemo 2011. godine, što je bila uistinu velika prijelomnica za naše poslovanje. Trenutno na razini godine plasiramo oko 1.500 kamiona zamrznutih proizvoda, od čega oko 60 posto njih ide u izvoz.

Kao što smo već rekli, Pekar je obiteljska tvrtka koja ove godine slavi 30. obljetnicu poslovanja. U zadnjim godinama vi zajedno s bratom Matejom polako preuzimate glavnu ulogu u vođenju poduzeća. Možete li nam približiti organizacijsku strukturu Pekara te pojasniti kako se donose strateške odluke za poslovanje?
Osim našeg oca, Tomislava Radića, te Bosiljka Stanića, koji i jesu nazivni vlasnici tvrtke, tu su još prisutni moja malenkost i mlađi brat, Matej Radić, ali i djeca gospodina Stanića, koji su također uključeni u događanja te znatno pridonose strateškim planiranjima i odlukama. Matej je gurnut u vatru unatrag par godina i prošao je sve pripremne faze potrebne kako bi kvalitetno zakoračio u rukovodeći sektor. Ja vodim prodaju i sudjelujem u razvoju i strateškim planiranjima, dok otac vodi proizvodnju i naravno, zajedno s gospodinom Stanićem, ima najveći utjecaj u strateškim odlukama tvrtke.

Tijekom cijelog razvoja poslovanja, a posebno posljednjih godina, u skladu s potrebama konstantno provodimo potrebne organizacijske promjene, unaprjeđujemo organizacijsku strukturu gdje je sve veći oslonac na naše kvalitetne i mlade ljude na rukovodećim pozicijama, posebno u novoformiranim odjelima. Sve se odvija prema nekom prirodnom slijedu i smatram kako je u svemu tome najvažnije da se nove generacije pobrinu, po uzoru na naše prethodnike, ostaviti iza sebe kvalitetnu i snažnu strukturu koju će nove generacije rukovodstva i proizvodnog kadra moći dalje nadograđivati. S obzirom na velik broj djelatnika koji su dugi niz godina s nama i uz taj obiteljski pedigre, mislim da smo na dobrom putu.

Koliko djelatnika imate u ovom trenutku te koliko njih radi u proizvodnji, a koliko u distribuciji i administraciji?
Trenutno imamo oko 350 djelatnika. Direktno u proizvodnji i skladištenju ih je oko 300, a u distribuciji oko 30 te u administraciji 20 djelatnika. Od ove godine zapošljavamo i oko 60 djelatnika iz inozemstva, pošto smo u jednom trenutku iscrpili mogućnosti na domaćem tržištu rada. Za sada se taj model pokazao vrlo dobrim i moguće je, uz pretpostavku planiranog širenja proizvodnog opsega, da će ih biti još više. Najveće bogatstvo za tvrtku bi naravno bilo zapošljavanje kadra s našeg lokaliteta, iz našeg bazena, ali situacija u Slavoniji je nažalost takva kakva je i ne vidim neke značajnije pomake u bližoj budućnosti.

Ipak, ta Slavonija je kamen temeljac vašeg poslovanja, ali se sve više širite i po cijeloj Hrvatskoj. Kako se odvija taj proces te koji su vam najvažniji maloprodajni partneri u našoj zemlji?
Slavonija je svakako naše bazno i najznačajnije tržište. Lokalno smo zauzeli vrlo snažne pozicije i s aspekta sigurnosti poslovanja predstavlja iznimno važan temelj svim drugim aktivnostima. Tu najprije govorimo o tvrtkama Boso i NTL, kroz koje plasiramo većinu naših proizvoda. Što se tiče ostatka Hrvatske, značajnu suradnju ostvarujemo s tvrtkama Lidl, Kaufland, Spar te nizom srednjih i manjih tvrtki.

Razvijamo i prodajne aktivnosti na Jadranu, ali ne želimo žuriti i preskakati stepenice. Napravili smo značajan izvozni iskorak i projekte realiziramo prema strateškom planu razvoja. Trenutno smo značajnije prisutni u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj te nešto manje u Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Poljskoj i Češkoj.

Koji su vaši glavni proizvodi te kakva je vaša pozicija na nacionalnom i regionalnom tržištu pekarskih proizvoda? Koje su vaše komparativne prednosti u odnosu na konkurenciju?
Naš glavni proizvod ili serija proizvoda su somunske lepinje i srodne inačice, serija proizvoda koja je pokazala i najveći izvozni potencijal. Nepravedno bi bilo zanemariti naš segment svježih proizvoda, gdje značajno zauzimamo pozicije u rezanom kruhu, koji plasiramo diljem Lijepe naše. Također se značajno razvijamo na području krušnih mrvica, gdje nam je plan kroz nekoliko godina preuzeti lidersku poziciju u ovom dijelu Europe. Pored navedenoga, na tržištu smo prisutni s asortimanom zamrznutog bureka i još nekih vrsta peciva. Svi naši proizvodi su potvrđeni IFS i Halal certifikatom, koji našim kupcima jamče sigurnost i zdravstvenu ispravnost.

Koliko su iznosili vaši prihodi u 2018. te koliki udio u prihodima od prodaje ima domaće tržište, a koliko dolazi od izvoza?
Prihodi tvrtke Pekar u 2018. godini iznosili su 89 milijuna kuna, a izvoz je u tome sudjelovao s 11 posto udjela.

Ove godine pak očekujemo oko 130 milijuna kuna prihoda s izvoznim udjelom od 31 posto. Ovakvim trendom u financijskoj realizaciji smo jako zadovoljni, iako o našem poslovanju još i bolje govori volumen proizvodnje jer Pekar mjesečno proizvodi više od 1,3 milijuna kilograma pekarskih proizvoda, što ga svrstava u sam vrh kompanija u hrvatskoj pekarskoj industriji.

Kao što se vidi i iz navedenih financijskih pokazatelja, izvoz je sve važnija stavka u poslovanju. U zadnjih godinu dana posebno ste se okrenuli upravo prema izvoznim tržištima te ste svoje proizvode predstavili na tri najvažnija sajma prehrambene industrije – Iba, Sial i Anuga. Kakva su vaša iskustva s ovih sajmova te planirate li nastaviti istim tempom i u idućim godinama?
Sigurno je da su sajmovi uvelike zaslužni za naš izvozni rezultat. Radi se o najvećim sajmovima u branši i pravo je bogatstvo susresti toliko renomiranih tvrtki u tako kratkom vremenu na jednom mjestu. Neposredni kontakti, ostvareni na tim sajmovima, za nas su najznačajnije nematerijalno ulaganje i zalog za budući razvoj na inozemnim tržištima. Osim toga, na priredbama takvog tipa predstavljaju se i najznačajniji novi trendovi u našem poslu. Naša je obaveza ispratiti ih i na temelju njih odrediti pravac vlastitog proizvodnog i upravljačkog unaprjeđenja. Sajmovi su samo dio naših ulaganja u marketinške aktivnosti koje su iz godine u godinu sve intenzivnije te su odraz naše strategije razvoja koja ima za cilj rast u svim segmentima poslovanja.