Kad se radi o kupnji premium proizvoda, iz perspektive samih potrošača, u cijelom svijetu simbol premiuma nije iznadprosječna cijena. Zapravo, manje od trećine potrošača globalno (31%) smatra da je proizvod premium zato što je skupocjen, što predstavlja jasno upozorenje kompanijama koje povećavaju cijene bez pružanja vrijednosne komponente koja podržava promjenu cijene.

Potrošači širom svijeta su u potrazi za proizvodima koji im pružaju osjećaj zadovoljstva, ugode i uživanja. S porastom osobnih prihoda i stvaranjem osobnog imetka, potrošači žude za proizvodima koji im omogućuju potpuni doživljaj. Upravo u toj domeni svoje su mjesto pronašli premium proizvodi. Dostupnost novih, inovativnih brendova potiče rast i razvoj premium segmenta jer noviteti u ponudi doprinose svježini i uzbudljivosti kategorije, kao i većim marketinškim ulaganjima u kategoriju. Premium segment predstavlja svijetlu točku u vrlo zahtjevnom maloprodajnom okruženju i brendovi inoviraju kako bi kapitalizirali na tim trendovima.

POTROŠAČI TRAŽE VRIJEDNOST
Kako uopće definirati premium proizvode? Po čemu su oni tako posebni? Cijena je najčešće prvi pokazatelj koji vezujemo uz premium proizvode i, prema Nielsenovoj definiciji, premium proizvodom smatra se onaj čija je cijena veća 20% u odnosu na prosječnu cijenu kategorije. Ali, kad se radi o kupnji premium proizvoda, iz perspektive samih potrošača, u cijelom svijetu simbol premiuma nije iznadprosječna cijena.

Zapravo, manje od trećine potrošača globalno (31%) smatra da je proizvod premium zato što je skupocjen, što predstavlja jasno upozorenje kompanijama koje povećavaju cijene bez pružanja vrijednosne komponente koja podržava promjenu cijene. Umjesto toga, potrošači definiraju premium kao proizvode iznimne kvalitete i performansi. Čak 54% potrošača u svijetu smatra da je vrhunski proizvod napravljen od visokokvalitetnih materijala ili sastojaka. U Hrvatskoj čak 67% kupaca na takav način definira premium proizvode, dok ih 54% smatra da je premium proizvod onaj koji nudi ili čini nešto što drugi proizvodi nemaju.

Dakle, prema mišljenju hrvatskih potrošača, superiornost kvalitete i jedinstvenost čine proizvod premiumom. Međutim, proizvođači moraju biti vrlo oprezni jer 61% hrvatskih potrošača smatra da sama tvrdnja o premium proizvodu predstavlja trik kako bi brendovi mogli postaviti višu cijenu. Nije dovoljno samo tvrditi, potrebno je premium i dokazati!PRILIKA ZA DALJNJI RAST
Kategorije koje imaju potencijal razvoja premium segmenta su raznolike kao bilo koji dio maloprodajne police, ali postoji zajednička crta kod proizvoda robe široke potrošnje – proizvodi koji se svakodnevno konzumiraju penju se na ljestvici vodećih kategorija za koje globalno potrošači kažu da su spremni izdvojiti više novca (tj. potrošiti više u odnosu na prosječnu cijenu kategorije). Elektronika i odjeća/obuća drže vrh ljestvice, međutim, potrošači su voljni potrošiti više i za svježe meso i ribu/plodove mora. Hrvatski potrošači nisu iznimka po tretiranju elektronike. Ali, odmah iza svježeg mesa te odjeće/obuće, hrvatski potrošači navode tri kategorije osobne njege za koju su spremni platiti višu cijenu za premium ponudu – njega kose, njega zubi i njega tijela. Upravo su te kategorije u posljednje tri godine najizloženije brojnim novitetima s rastućim brojem brendova okrenutim prirodnoj kozmetici kao jednom od segmenata posvećenog premium oznaci.

Upravo su organski i prirodni sastojci jedna od tri ključne karakteristike koje najviše utječu na hrvatske potrošače da izdvoje više novca. Visoki standard kvalitete i sigurnosti te superiornost samog djelovanja proizvoda najznačajnije su karakteristike radi kojih su hrvatski potrošači spremni platiti iznadprosječnu cijenu.Jedna od specifičnosti hrvatskih potrošača jest u tome gdje pronalaze i kupuju premium proizvode. Dok 60% potrošača premium proizvode kupuje uobičajeno u trgovinama lanaca u Hrvatskoj, njih 33% se odlučuje i na kupovinu u trgovinama izvan Hrvatske, a 15% ih naručuje preko online trgovina izvan domovine. Prekogranična kupovina je dio tradicije hrvatskih potrošača i teško će se toga odreći. S druge strane, to je istovremeno i pokazatelj koliko prostora još ima za razvoj premium segmenta u Hrvatskoj.