Drniški pršut novi je proizvod registriran na EU razini što znači da Hrvatska u ovom trenutku ima osam zaštićenih proizvoda.

drniski-prsut-midiUz Drniški pršut, to su i Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje, Baranjski kulen, Lički krumpir i Istarski pršut, dok ih je 18 još u postupku zaštite.

Proces zaštite naziva Drniški pršut započeo je u lipnju 2011. godine, kada je Udruga proizvođača Drniškog pršuta podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla naziva Drniški pršut.

Ministarstvo poljoprivrede je u ožujku 2012. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla, čime je naziv Drniški pršut postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. U ožujku 2014. godine, Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla Drniški pršut na razini Europske unije. Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv Drniški pršut upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

“Rad na zaštiti proizvoda u posljednje dvije godine daje rezultate, pa tako Hrvatska nakon samo dvije godine članstva ima 18 proizvoda u bazi podataka dok ih Slovačka koja je članica od 2004. godine ima 19, Slovenija 27 a Češka 36. Nastavimo li ovim tempom, Hrvatska će u DOOR bazi uskoro preteći nemali broj članica koje su u Uniji deset ili više godina”, poručio je zastupnik Tonino Picula.

Podsjećamo, zastupnik u Tonino Picula postavio je sredinom rujna pitanje Europskoj komisiji o statusu zaštite dalmatinskog pršuta prema oznaci zemljopisnog porijekla, te uskoro dobio i odgovor da je nakon posljednje dokumentacije koju je Komisija zaprimila, dalmatinski pršut objavljen u Službenom listu Europske unije 1. listopada 2015. To znači da će i on vrlo brzo biti zaštićen te da će Hrvatska imati zaštićene čak četiri vrste pršuta. (liderpress.hr)