26.6 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja 2024., 21:23
Tržišne komunikacijeI&ADuhanski proizvodi: Smanjen udio crnog tržišta

Duhanski proizvodi: Smanjen udio crnog tržišta

Ovogodišnje istraživanje o konzumaciji i preferencijama potrošnje duhanskih proizvoda kod odraslih hrvatskih potrošača usporedit ćemo s istraživanjem koje smo proveli početkom 2021. godine.

Kada govorimo općenito o potrošnji tu nisu uočene nikakve promjene. Duhanske proizvode u Hrvatskoj koristi oko trećina odrasle populacije. Naime, na pitanje koriste li duhanske proizvode (cigarete, duhan za motanje, električne cigarete, uređaje za grijanje duhana kao što su IQOS ili glo, cigare i sl.) potvrdno je odgovorilo 34,4% ispitanika, što je rast za 0,5 postotnih poena u usporedbi s prošlom godinom.

Cigarete su daleko najpopularniji duhanski proizvod koje najčešće koristi 80,2% potrošača kategorije, a zabilježile su i 4,2% rasta u odnosu na 2021. Napredovao je i duhan za motanje (za 4,4%) te sada ovu vrstu proizvoda najčešće konzumira 27,3% potrošača. S druge strane, blago je smanjeno korištenje uređaja za grijanje duhana (kao što su IQOS ili glo) koje preferira 12% korisnika duhanskih proizvoda (lani 13,2%), a smanjeno je i korištenje električnih cigareta i to za 2,7% te ove proizvode u 2022. koristi 9,5% potrošača. Manje udjele ostvarile su cigare (kubanske) od 2,7% (+1,3%) te duhan za žvakanje od 1,1% (+0,7%).

Kiosci su najpopularnija mjesta za kupnju duhanskih proizvoda, a ove je godine to i dodatno potvrđeno rastom od 4,2% pa na ovim prodajnim mjestima sada kupuje tri četvrtine potrošača (74,6%). Nešto manje od polovice njih (46,9%) duhanske proizvode kupuje u supermarketu ili hipermarketu, što je rast od 4,4% u odnosu na lani. Veliki je pad, pak, zabilježen kod kanala benzinskih postaja na kojima je lani kupovalo 46,1%, a sada je to smanjeno na 34%. Sličan trend pada viđen je i kod kanala lokalnih kvartovskih trgovina u kojima sada duhanske proizvode kupuje 25,6% potrošača ili 10,8% manje nego lani, dok je kupovina u specijaliziranim trgovinama (tobacco shopovi) tek blago pala za 1,7%, na 14,3%. Zanimljivo je i kako je nabavka duhanskih proizvoda na crnom tržištu smanjena s lanjskih 9,1% na sadašnjih 7,7%.

Najveći broj korisnika na kupovinu duhanskih proizvoda mjesečno troši do 200 kn, njih ukupno 42,1%, što je gotovo jednako kao i lani kada je do tog iznosa trošilo 41,5% korisnika. Do 500 kn izdvaja 37,9% korisnika, što je 5,1% više u usporedbi s istraživanjem od prije 12 mjeseci. Dosta je manje korisnika koji će na duhanske proizvode trošiti do 1.000 kn – dok ih je lani bilo 22%, ove je godine njihov broj pao na 15,4%. Najmanje je onih korisnika koji će trošiti više od 1.000 kn (4,6%), što je za 0,9% više nego lani.

Na kraju, željeli smo doznati jesu li uvjeti života koje je sa sobom donijela pandemija utjecali na potrošačke navike. Da to ima utjecaja na njih i da zbog toga puše više ističe 21,5% korisnika, što je u usporedbi s lani blago smanjenje od 4,3%. Da puše manje navodi 19,3%, dok je prošle godine to isticalo 18,5% korisnika. Za 59% potrošača nije bilo nikakve promjene, što je malo više od prošlogodišnjih 55,7%.

Istraživanje su tijekom siječnja 2022. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 18 godina. Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Nestlé u prvom polugodištu bilježi organski rast od 2,1%

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2024. godine. Organski rast iznosi 2,1% od čega 0,1% dolazi iz realne interne stope rasta...

izlog

50 years of UNCONDITIONAL LOVE

UNCONDITIONAL slavi 50 godina izvrsnosti u industriji kućnih ljubimaca S ponosom objavljujemo da je UNCONDITIONAL, pionir u industriji kućnih ljubimaca, proslavio svoju zlatnu obljetnicu -...