VijestiZemljaeCommawards 2023 - Proglašeni najbolji web trgovci u Hrvatskoj

eCommawards 2023 – Proglašeni najbolji web trgovci u Hrvatskoj

Hrvatski webshop godine je bima-shop.hr, prema ocjenama stručnog žirija ovogodišnjeg ekskluzivnog događaja eCommAwards powered by Ooblee u organizaciji udruge eCommerce Hrvatska. Stručni žiri ocjenjivao je 74 webshopa u šest kategorija – Korisničko iskustvo (UX), Optimizacija za tražilice (SEO), Pravna usklađenost (Legal), Analitika (Analytics), Sadržaj i marketing (Content) te Putovanje kupaca (Buyer’s Journey).

Dodjela nagrada eCommAwards okupila je više od 100 ljudi na svom petom izdanju, a prvi je put održana kao ekskluzivan događaj izdvojen iz godišnje CRO Commerce konferencije.

“Prije mjesec dana webshop bima-shop.hr proslavio je deset godina od svoje prve narudžbe. Tada je eCommerce u Hrvatskoj bio tek na početku. Bilo je potrebno puno truda i ulaganja, a nagrada udruge eCommerce nam je dodatan vjetar u leđa”, rekla je preuzimajući nagradu voditeljica Bima Hrvatska, Marijeta Kuten Soldo.

Pandin brlog je pobjednik kategorije Content (sadržaj i marketing), a nagradu je primila voditeljica trgovine Maja Klanjčić. Među favoritima su bili Lesnina, Mobis, Bio Bio, namjestaj.hr, Marjan voće, Polleo Sport, Rox Beauty i Tvornica zdrave hrane.

Namjestaj.hr pobjednik je kategorije UX (korisničko iskustvo), a finalisti su bili Polleo Sport, Pevex, Pismo reklam, Ljekarne Prima Farmacia, Europa 92, Exterim, Bijela tehnika, Bima Shop i Centar tehnika.

Volim ljuto pobjednik je kategorije SEO (optimizacija za tražilice), a nagradu je preuzeo vlasnik Goran Vrabec. Među finalistima u toj kategoriji bili su webshopovi Lesnine, Marjan voća, Tvornice zdrave hrane, Bima Shopa, Ljekarni Prima Farmacia, Polleo Sporta, Emmezete, Malla i Mobisa.

Pevex je pobjednik kategorije Buyer’s journey (putovanje kupaca). Žiri je izdvojio devet webshopova koji su se istaknuli u toj kategoriji – Bima Shop, Best shop, Mall, Auro Domus, Tvornica zdrave hrane, Emmezeta, Centar tehnike, Žuti klik i Bačelić.

Auro Domu pobjednik je kategorije Analytics (analitika), a nagradu je primio izvršni direktor marketinga Davor Žic. Među top 10 bili su i Lesnina, Cewe, Mobis, Emmezeta, Medic Pro, Igračke Denis, Brands and Trends, Woolf i Žuti klik.

U kategoriji Legal (pravna usklađenost) pobjednik je četvrtu godinu zaredom Lesnina, a nagradu ja preuzela Suzana Martić. Finalisti u toj kategoriji bili su Bima Shop, Bačelić, Instrukcije za sve, Volim ljuto, Polleo Sport, Romobilia, Ljekarne Prima Farmacia, Bukal i Fitzone.

Kako hrvatski webshopovi stoje u usporedbi sa stranom konkurencijom
Predstavnici pobjedničkih webshopova dotaknuli se u panel raspravi ključnih faktora kojima su se vodili u rastu i razvoju svog webshopa – osim što im je udruga eCommerce pomogla kroz edukacije i savjete, također prate trendove na tržištu, konkurenciju i konstantno se educiraju.

Stručni žiri činili su Aron Stanić (UX), Marko Pačar (SEO), Dario Begonja (Sadržaj i marketing), Goran Blagus (Buyer’s Journey), Dijana Kladar (Legal) i Robert Petković (Analytics).

“Hrvatski webshopovi dobro stoje u usporedbi sa stranim webshopovima, informativni su, korisni, imaju dobre vizuale i trebamo biti ponosni na naše eCommerce tržište koje konstantno raste. Preporučujem webshopovima da se prijave na eCommAwards jer stručnjaci u industriji analiziraju webshop u nekoliko kategorija te se tako dobivaju vrijedne povratne informacije, korisne za njegov rast i razvoj na konkurentnom tržištu”, poručio je Goran Blagus, a podršku događanju i sve bolju poziciju hrvatskog eCommercea istaknuli su i ostali članovi žirija.

Dino Oreški, tajnik Udruge eCommerce Hrvatska
“Od 2019., kad smo organizirali prvi eCommAwards pa do danas svjedočimo značajnim pomacima u poslovanju naših članova. Najveća vrijednost koju su dobili svi prijavljeni webshopovi, njih 74 ove godine, jesu osvrti svakog člana žirija i jasne smjernice za daljnji razvoj. Na panelu su pobjednici nekoliko puta istaknuli vrijednost dobivenih inputa, a oni koji su kroz godine primijenili iste na svojem webshopu bilježe porast prodaje. Stoga pozivamo sve webshopove da se učlane u Udrugu eCommerce Hrvatska i sudjuluju u eCommAwards natjecanju iduće godine.”

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...