Elena Wolsperger Dolezil – Dukat

Projekt kružnog gospodarstva, kojim otpadnu kartonsku ambalažu koristimo kao sirovinu, nastavak je aktivnosti koje provodimo u dijelu smanjenja vlastita otpada. Uz praktične benefite, osobito je važno što time javnost educiramo i angažiramo da zajednički utječemo na dobrobit okoliša i razvijamo svijest o zajedničkom cilju - dobrobiti našeg planeta, ističe Elena Wolsperger Dolezil, direktorica korporativnih komunikacija Dukata

Dukat vlastitim projektom kružnog gospodarstva otpadnu kartonsku ambalažu koristi kao sirovinu za proizvodnju papirne konfekcije. Jedini u domaćoj mliječnoj industriji Dukat provodi projekt kružnog gospodarstva kojim otpadnu višeslojnu kartonsku ambalažu, tzv. tetrapak, ponovno koristi kao sirovinu za proizvodnju toaletnih ručnika, papira i njihovih držača. Tako proizvedeni toaletni ručnici, papir i držači vraćaju se u tvrtku te ih koriste Dukatovi zaposlenici. O ovome projektu kružnog gospodarstva i onome što on predstavlja za tvrtku, okoliš i zajednicu, razgovarali smo s Elenom Wolsperger Dolezil, direktoricom korporativnih komunikacija Dukata.

Kako ste odlučili pokrenuti projekt kružnog gospodarstva u kojem otpadnu kartonsku ambalažu, tzv. tetrapak, pretvarate u toaletni papir i ručnike?
Dugi niz godina u svoje poslovanje Dukat integrira društveno odgovorne procese i pokreće projekte kojima smanjuje utjecaj svog poslovanja na okolinu. Projekt kružnog gospodarstva, kojim otpadnu kartonsku ambalažu koristimo kao sirovinu, nastavak je aktivnosti koje provodimo u dijelu smanjenja vlastita otpada.
Naime, u suradnji s tvrtkom Lucart napravili smo korak dalje u odnosu na postojeći proces recikliranja otpadne ambalaže koja nastaje u proizvodnom procesu. Danas našu otpadnu višeslojnu kartonsku ambalažu koristimo kao sirovinu za proizvodnju papirne konfekcije koju potom ponovno koristimo u Dukatu.

Provođenjem projekta kružne ekonomije dajemo svoj doprinos ostvarenju Zelenog plana Europske unije

Proces recikliranja tetrapak ambalaže zahtjevan je zbog njena kompozitnog sastava. Kako od kompozitne ambalaže dobivate sirovinu za toaletne papire i ručnike?
Višeslojna kartonska ambalaža dominantno je sačinjena od kartona. Uz karton čine ju još aluminij i polietilen, materijali koji sprečavaju ulazak svjetlosti i kisika u ambalažu. Na taj način osigurava se trajnost i zdravstvena ispravnost proizvoda. Kako bi se otpadna višeslojna kartonska ambalaža mogla ponovno koristiti, potrebno ju je prvo razdvojiti na komponente od kojih je izrađena: na celulozu, polietilen i aluminij. Celuloza se koristi kao sirovina za proizvodnju papirne konfekcije dok se polietilen i aluminij koriste za proizvodnju njihovih držača. To je pak zadatak tvrtke Lucart koja našu otpadnu ambalažu koristi kao sirovinu za proizvodnju papirne konfekcije koju u konačnici svakodnevno koristimo i Dukatu.

Koje su sve prednosti ovog projekta za Dukat, a koje za okoliš i širu zajednicu?
Provođenjem projekta kružne ekonomije dajemo svoj doprinos ostvarenju Zelenog plana Europske unije – klimatski neutralne i održive Unije. Naime, projekt ima vrlo konkretne učinke i koristi za okoliš: na razini godine, opisanim postupkom oporabe 140 tona naše otpadne višeslojne kartonske ambalaže, smanjujemo ispuštanje oko 114.000 kilograma ugljikovog dioksida u atmosferu te sprečavamo sječu oko 1.800 stabala godišnje. Dodatno, što smatramo osobito važnim, naše javnosti educiramo i angažiramo da zajednički utječemo na dobrobit okoliša i razvijamo svijest o zajedničkom cilju – dobrobiti našeg planeta.

Planirate li zadržati ovaj način recikliranja otpada u budućnosti?
Naravno. Prema procjenama EU-a, očekuje se da će se u sljedećih 40 godina globalna potrošnja materijala kao što su biomasa, fosilna goriva, metali i minerali udvostručiti, a da će se godišnja proizvodnja otpada povećati za 70 posto do 2050. godine. Stoga smatram kako projekata i inicijativa koji pridonose smanjenju nastanka otpada treba biti čim više na korporativnoj i individualnoj razini i trebaju biti dugoročnog karaktera. Osim toga, o njima treba govoriti u cilju edukacije i inspiracije kako poslovnih subjekata, tako i građana.

Uz projekt kružnog gospodarstva, provodite li i druge “zelene” projekte kojima pozitivno utječete na okoliš?
Od 2012. godine izvještavamo naše javnosti o napretku koji ostvarujemo u svim segmentima odgovornog i održivog poslovanja pa tako i u okolišnom segmentu. Istovremeno, smanjujemo negativne utjecaje poslovanja i potičemo pozitivne promjene u zajednici u kojoj poslujemo. Tako smo primjerice u prethodnoj godini smanjili udio plastike i aluminija u našoj ambalaži za osam tona. Ulažemo u obnovljive izvore energije ugradnjom solarnih panela te smanjujemo iskorištavanje resursa provođenjem niza energetskih projekata na našim lokacijama diljem zemlje.

Upravo će smanjenje nastajanja otpada od hrane biti naš fokus u narednom razdoblju

Petu godinu zaredom najveći smo donator hrane u domaćoj prehrambenoj industriji čime doprinosimo smanjenju bacanja hrane i stvaranju otpada a nedavno smo s Ministarstvom poljoprivrede potpisali i dobrovoljni sporazum o sprečavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane. Upravo će smanjenje nastajanja otpada od hrane biti naš fokus u narednom razdoblju. Izuzetno smo ponosni na najveći pojedinačni korporativni projekt pošumljavanja u Hrvatskoj koji provodimo nekoliko godina i kojim stvaramo vrijednost za planet i generacije koje dolaze – nove površine šuma.

Gledate li na budućnost našeg planeta pozitivno?
Apsolutno da. Činjenica je kako je industrijska revolucija stvorila “kulturu obilja i otpada” a naš planet zauvijek oštetila. Ipak, vjerujem kako je era eksploatacije Zemlje iza nas te da s optimizmom možemo gledati na budućnost – zahvaljujući nevjerojatnim tehnološkim dostignućima, snažnoj kolektivnoj osviještenosti i održivom poslovanju i djelovanju kompanija i pojedinaca.

Prethodni članakInflacija u Njemačkoj osjetno usporila u svibnju
Sljedeći članakKonferencija Žene u trgovini – Ne smijemo se bojati biti žene