Elmira Majerić i Marko Burčul, direktori online platforme za dostavu Pauza, odlučili su otvoriti dušu te otkriti što ih izdvaja od konkurencije, kakvi su trendovi sada i tko drži kristalnu kuglu budućih trendova. Povod za razgovor bio je njihova uspješna suradnja s veleprodajnim trgovačkim lancem METRO te sinergija koju nude za sektor maloprodaje na hrvatskom tržištu.

Kako je došlo do suradnje s METRO-om i do dostave svega što stane u torbu?
– Burčul: METRO je svoju iznimnu kvalitetu potvrdio uspješnim poslovanjem na hrvatskom tržištu već niz godina i jedan je od prvih koji je prepoznao kvalitetu “quick commerce” segmenta dostave namirnica. METRO se, također, u svojem poslovanju odlučio okrenuti i maloprodajnom segmentu te ponuditi paletu svojih proizvoda i potrošačima u retailu. Iznimno smo sretni i ponosni što su prepoznali baš Pauzin tim kao onaj s kojim žele zakoračiti u nešto novo i da zajedno donesemo ovo iskustvo potrošačima u Hrvatskoj. METRO je potpuno usmjeren na kvalitetno iskustvo krajnjeg potrošača i to je ono što nas je uvjerilo da smo naišli na pravog partnera za našu novu uslugu.

Planira li se suradnja i s drugim trgovačkim lancima?
– Majerić: Volimo reći kako je naš cilj korisniku dostaviti sve ono što stane u Pauzinu dostavnu torbu i to želimo ostvariti u što bližoj budućnosti. U skladu s time, Pauzin tim na dnevnoj razini povećava broj partnera iz segmenta trgovina namirnicama, mesnica, cvjećarnica, kioska i specijaliziranih trgovina i to u svih 12 gradova u kojima smo trenutno prisutni. Cilj je omogućiti dostavu košarice proizvoda krajnjem potrošaču u 30 minuta od trenutka narudžbe. Svi trgovački lanci dobrodošli su da postanu Pauzini partneri. S nekima smo već u kontaktu, ali za sada ne bi otkrivali više detalja, neka to ostane iznenađenje za trenutak kada suradnja krene!

Možete li nam dati svoj pogled na 2020. godinu?
– Majerić: Industrija dostave hrane, koja se u zadnjih pola godine proširila i na dostavu namirnica i ostalih proizvoda iz trgovina robe široke potrošnje, na našem je tržištu relativno nova usluga, a u ovom obliku postoji malo više od dvije godine. Od samog početka svi sudionici konkurentske utakmice dostave hrane rade na kreiranju svijesti potrošača da je nova usluga dostupna, a putem marketinških aktivnosti nove korisnike privlače svaki dan.

Prošla 2020. godina bila je samo nastavak ionako već prisutnog tržišnog uzleta ove industrije. U periodu kada se nije moglo odlaziti u restorane mi smo osigurali dovoljan broj dostavljača kako bismo uspješno odgovorili na povećani broj narudžbi i kako bi svi naši korisnici u roku od 20-30 minuta sigurno primili svoje narudžbe. U tim je trenucima zaštita zdravlja bila na prvome mjestu pa smo uveli i digitalnu obuku dostavljača kako oni ne bi morali fizički dolaziti u naše prostorije. Tu se kao izvrsna opcija pokazala i beskontaktna dostava koju smo imali od ranije, a koja je u periodu lockdowna doživjela svojevrsni procvat. Također, za vrijeme lockdowna je cjelokupna industrija dostave hrane odrađivala funkciju “amortizera” pada ekonomske aktivnosti jer smo omogućili da se poslovanje restorana nastavi i da naši korisnici dobiju naručene proizvode. Također, našim smo partnerima, koji zapošljavaju dostavljače, omogućili da nastave sa svojim radom.

Kakav je vaš pogled na budući razvoj ovog segmenta, poglavito do kraja ove godine ili u nekom kratkoročnom periodu?
– Burčul: Segment dostave zasigurno će se razvijati u smjeru dostave svih proizvoda koji stanu u torbu za dostavu. Osnovni poslovni model na kojem se bazira cjelokupna industrija je “dostava slobodnog vremena”. Vrijeme koje bismo inače potrošili na odlazak u trgovinu po namirnice sada možemo zamijeniti uslugom koja nam omogućava da to netko drugi napravi umjesto nas. Upravo zato smatramo da će u kratkom roku segmenti trgovina iz kojih ćemo dostavljati snažno rasti i da ćemo našim korisnicima omogućiti dostavu iz većine trgovina u koje su inače odlazili fizički.

Imate li u planu razvoj drugih usluga koje život hrvatskog potrošača čine lakšim u ovim izazovnim vremenima? U kom smjeru očekujete da će tržište ići?
– Burčul: U segmentu dostave hrane i općenito dostave svih vrsta proizvoda, budućnost koja nam dolazi zasigurno je izrazito zanimljiva i dinamična. Naime, cjelokupna industrija na dnevnoj razini proširuje dostavu na druge segmente, poput namirnica, kioska, cvjećarni, a što naravno prati i razvoj logističke podrške te stalno ažuriranje aplikacije i korisničkog sučelja kako bi proces naručivanja i dostave bio što kvalitetniji. Za relativno malenu naknadu, mi dostavljamo slobodno vrijeme koje je neprocjenjivo i mnogima od nas, dostupno u sve manjoj količini. Broj naših aktivnih korisnica i korisnika svakodnevno raste, što svjedoči o trenutno ogromnom potencijalu industrije dostave pa stoga i ne čudi vrlo aktivna konkurentska utakmica na tržištu. Vezano uz konkurente, oni su uvijek dobrodošli jer nas potiču da budemo sve bolji i bolji!

Kakvo je konkurentsko okruženje te kako se Pauza s time nosi?
– Majerić: S ponosom mogu reći kako je upravo Pauza prvi domaći online servis za narudžbe hrane. Broj korisnika koji koriste naše usluge svakodnevno raste, a koliko su one tražene diljem Hrvatske pokazuje i naša prisutnost u gotovo svim većim hrvatskim gradovima. Pogotovo veseli činjenica da smo to postigli usprkos, kao što smo i ranije rekli, zbilja snažnim konkurentima.