Diskontni lanci – Kupovne navike: Format koji je profitirao

Gledajući bitke između formata, uz već poznati uspjeh online kanala i blagi rast supermarketa, diskont je format koji je profitirao uzimajući dio vrijednosti hipermarketima, malim trgovinama, specijaliziranim trgovinama, drogerijama, pa i supermarketima.

GfK već godinama prati razvoj diskonta u svijetu. I dok je udio diskonta na FMCG tržištu u 2020. globalno stagnirao, u zapadnoj Europi padao, u središnjoj i istočnoj Europi nastavio je rasti. U posljednje tri godine u Austriji je udio diskontera stabilan, u Češkoj raste s 23% na 26%, u Mađarskoj s 25% na 30%, u Slovačkoj sa 16% na 19%, u Poljskoj s 31% na 36%, u Rusiji s 27% na 29%, u Bugarskoj sa 7% na 9%, u Rumunjskoj s 14% na 19%, u Srbiji s 1% na 8%, a u Hrvatskoj s 12% na 14%.

Ukupno je milijun i 364 tisuće hrvatskih kućanstava kupovalo u diskontnom formatu u 2020. stvarajući 35 milijuna košarica. Iako je prošla godina donijela blago smanjenje promo pritiska u Hrvatskoj, u diskontu je promo rastao. I na udjelu trgovačke marke diskont ima obrnuti trend u odnosu na prosjek tržišta: dok udio trgovačke marke raste, u diskontu su brendovi rasli brže no trgovačka marka.

ODNOS PREMA KRIZI
Eurospin se pridružio igri konvertirajući čak 160 tisuća shoppera do kraja prosinca 2020. Gledajući bitke između formata, uz već poznati uspjeh online kanala i blagi rast supermarketa, diskont je format koji je profitirao uzimajući dio vrijednosti hipermarketima, malim trgovinama, specijaliziranim trgovinama, drogerijama, pa i supermarketima. Ipak, čak se i iz diskonta dio vrijednosti prelio u online format.

Baby boomerima, generaciji koja je nosila rast tržišta u prošloj godini, diskont još uvijek nije destinacijski format, barem ne u onoj mjeri u kojoj je važan srednjoj i mlađoj generaciji.

Ako Vas zanima kako se Vaš shopper osjeća, što ga brine i što sanja, morate razumjeti njegov odnos prema trenutnoj krizi. Diskont je destinacijski format shopperima koji su već zahvaćeni krizom (Affected Shopper) i zabrinutim shopperima (Concerned Shopper).

Prehrambene navike, koje u 2020. postaju bitno drukčije, važan su doprinos razumijevanju košarice shoppera i njegova tanjura. Diskont je destinacijski format Instant Eater-ima i Quick&Healthy Cooks-ima. Međutim, postavlja se pitanje što je s Masterchef-ovima koji su, uz Instant Eater-e, rastući segment u 2020. godini?

Prethodni članakElmira Majerić i Marko Burčul – Pauza
Sljedeći članakNovo vrijeme traži nove pristupe