Europljani koji su boravili u Hrvatskoj od travnja do rujna ove godine su koristeći Visa kartice potrošili 665 milijuna eura, što je 17 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a najviše, 116 milijuna eura, ili čak 45 posto više nego lani potrošili su Nijemci, izvijestili su danas iz hrvatskog ureda Vise u Zagrebu temeljem istraživanja Visa Europe.

Po potrošnji Visa karticama na drugom su mjestu s oko 85 milijuna eura gosti iz Velike Britanije, a slijede Norvežani koji su potrošili 65 milijuna eura, Francuzi s 52 milijuna eura i Talijani s 48 milijuna eura, pri čemu su skoro svi trošili više nego prošle godine.

Osim njih, porast potrošnje Visa karticama zabilježen je u Hrvatskoj tijekom promatranog razdoblja i iz Švedske, Austrije, Poljske i Slovačke, ističu iz Visinog ureda.

Po podacima iz istraživanja, Europljani su u Hrvatskoj karticama najviše plaćali smještaj, gorivo i zabavu, koja je među svim segmentima potrošnje zabilježila najveće povećanje u odnosu na prošlu godinu, od 43,1 posto.

Za 34 posto porasla je potrošnja u restoranima, za 36 posto u barovima, a u fast-food restoranima za čak 95 posto.

Na benzinskim postajama u Hrvatskoj Europljani su u šest mjeseci (od travnja do rujna) potrošili 57,6 milijuna eura, što je 21 posto više, dok su u supermarketima putem Vise potrošili 32 milijuna eura ili 33,3 posto više nego lani.

Komentirajući te podatke country menadžerica Visa Hrvatske Gorana Perišić Kranjčec ističe da je i porast te potrošnje još jedan dokaz da je Hrvatska atraktivna destinacija za europske turiste, a vjeruje da bi idućih godina ta potrošnja mogla biti i veća, ako se primjerice u restoranima i trgovinama na pojedinim hrvatskim otocima omogući plaćanje i karticama, a ne samo gotovinom. (SEEbiz.eu)