vrecice midi1Europski parlament usvojio je zakon kojim će se pokušati riješiti jednog od najvećih zagađivača okoliša – plastičnih vrećica.

Tanke plastične vrećice najčešće završavaju u prirodi jer ih rijetki ponovno upotrebljavaju, češće su samo nusprodukt odlaska u trgovinu.

Sada, kada je uveden zakon države članice EU moći će birati između smanjenja potrošnje plastičnih vrećica ili zabrane besplatnog dijeljenja u trgovinama. U Hrvatskoj se kvalitetnije i deblje vrećice prodaju u trgovinama, a to bi se moglo dogoditi i s tankim vrećicama.

“Ova odluka će sigurno utjecati i na proizvodnju plastičnih vrećica koja je u Hrvatskoj značajna i čak 60 posto se izvozi”, kaže Gordana Pehnec Pavlović, pomoćnica direktora Sektora za industriju HGK.

Svaka država mora birati, hoće li mjerama ograničiti potrošnju laganih vrećica do 90 komada po stanovniku do 2019. godine, odnosno 40 do kraja 2025. godine ili će do kraja 2018. godine osigurati da se tanke vrećice više ne dijele besplatno.

Hrvatska za suzbijanje korištenja tankih plastičnih vrećica ima plan, poručuju u Ministarstvu zaštite okoliša, a plan je boriti se edukacijom ali i naplatom.

“Komora je u suradnji s proizvođačima vrećica, Ministarstvom zaštite okoliša, Ministarstvom vanjskih poslova te hrvatskih predstavnika u Bruxellesu intenzivno cijelu 2014. radila na izmjeni pravilnika. Zadovoljni smo da smo uspjeli postići da se proizvodnja ne zabrani jer to smatramo neosnovanim, budući da se iste mogu materijalno reciklirati. Naš je stav da se problem otpada treba rješavati odvojenim prikupljanjem kroz sustav, a ne zabranom proizvodnje zato što ne postoji sustav. Hrvatska ima dobar primjer zbrinjavanja plastičnih boca kojih više nema u prirodi, koji više nisu problem okoliša jer su zbrinute kroz sustav”, rekla je Pehnec Pavlović.