VijestiSvijetFAO o žitaricama: Visoka proizvodnja i visoke cijene

FAO o žitaricama: Visoka proizvodnja i visoke cijene

psenica-polje-largeAgencija za hranu Ujedinjenih naroda prognozira da će ove godine cijene žitarica ostati visoke zbog niskih zaliha

Svjetska proizvodnja žitarica trebala bi ove godine narasti na novu rekordnu razinu zbog povećane sjetve i boljih prinosa ali bi cijene trebale ostati visoke zbog niskih zaliha, objavila je u utorak agencija za hranu Ujedinjenih naroda. U prvoj prognozi ovogodišnje proizvodnje FAO tako procjenjuje da će se ove godine u svijetu proizvesti 2,315 milijardi tona žitarica, što je 3,5 posto više nego u prošloj godini, kada je proizvodnja pala za jedan posto.

Proizvodnja pšenice trebala bi porasti za 3,2 posto, na 674 milijuna tona, što je manje u odnosu na ranije prognoziranih 676 milijuna tona, zbog nepovoljnih vremenskih prilika u Sjevernoj Americi i dijelovima Europe, tumače u FAO-u.

Prognoze za pšenicu znatno se razlikuju od zemlje do zemlje, pa se tako očekuje da će proizvodnja u Europskoj uniji ostati na prošlogodišnjoj razini od 137 milijuna tona, dok bi u SAD-u zbog lošeg vremena trebala pasti za 8,5 posto, na 55 milijuna tona.

Za Rusiju se očekuje skok proizvodnje za 32,5 posto, na 55 milijuna tona, što ukazuje na oporavak nakon teške suše u 2010.

Vrijeme u narednim mjesecima bit će ključno za konačni urod, tumači agencija sa sjedištem u Rimu.

U FAO-u istodobno upozoravaju da se proizvodnja žitarica širom svijeta neće dovoljno povećati da se obnove zalihe koje bi mogle stabilizirati cijene. Napominju također da u ovoj godini očekuju usporavanje rasta potražnje, posebice iz sektora biogoriva.

Svjetske zalihe žitarica trebale bi se na kraju sezone 2011/2012. povećati za skromnih 0,8 posto i iznositi 494 milijuna tona, u odnosu na 534 milijuna tona koliko su iznosile na kraju sezone 2009./2010.

Zalihe pšenice trebale bi se pritom smanjiti za 2,6 posto, na 183 milijuna tona.

„Budući da ukupna proizvodnja žitarica jedva pokriva potrošnju, međunarodne cijene vjerojatno će ostati visoke, posebice na tržištima pšenice i stočne hrane“, predviđaju u FAO-u. (H)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...