Kava najskuplja u 13 godina

Urod podbacio u Kolumbiji, Vijetnamu i Brazilu

Kava u maloprodaji širom svijeta bit će skuplja jer je podbacio rod u zemljama najvećim proizvođačima pa je cijena na veliko najviša u zadnjih 13 godina.

Na njujorškoj robnoj burzi veleprodajna cijena kave arabice je prvi put u posljednjih 13 godina krajem tjedna premašila dva dolara za funtu (jedna funta = oko 453,59 grama) i ukoliko se zadrži na toj razini, neizbježno je poskupljenje cijene i u prodaji na malo.

Kompanije za prodaju i isporuku pržene kave ove godine su već podigle cijene, kada je veleprodajna cijena arabice premašila 1,75 dolara za funtu.

Proizvodnja visokokvalitetne kave arabice u Kolumbiji će ove godine, prema posljednjim procjenama, biti niža od prognozirane. Prošlogodišnja proizvodnja kolumbijske arabice je bila najniža u posljednje 33 godina.

Rod kolumbijske kave, koji je posljednjih godina bio na razini od 11-12 milijuna vreća (vreća kave = 60 kilograma), za ovu godinu je prognoziran na 10,5 milijuna vreća, ali su posljednje procjene revidirane na 9-9,5 milijuna vreća.

Brojne kompanije proizvođači su u posljednje vrijeme smanjili sadržaj arabice u mješavini za prodaju na malo, povećavši udio jeftinijih i manje kvalitetnih sorti.

Proizvodnja će biti smanjena i u Vijetnamu, gdje se dobivaju velike količine kace – robuste koja je slabijeg kvaliteta od arabice. Rod kave u Brazilu bit će, prema procjeni eksperata, također slabiji od uobičajenog i ove i iduće godine. (SEEbiz)