FDS: Upozorenje svim potrošačima rezanog duhana

motanje-duhana-rezani duhan-midiS obzirom na sve učestalije prijave građana koje dolaze na adresu Fabrike duhana Sarajevo, a koji prijavljuju da pojedinci neovlašteno vrše usluge “dostave na kućnu adresu” duhana navodno proizvedenih u Fabrici duhana Sarajevo d.d., ova kompanija ponovo izdaje upozorenje svim potrošačima.

Proizvodi Fabrike duhana Sarajevo d.d, proizvedeni po vrhunskim recepturama od najkvalitetnijih domaćih i uvoznih duhana, originalno upakirani u različite pakovne jedinice distribuiraju se ISKLJUČIVO putem regularnih kanala prodaje: malih i velikih trgovina, kioska/trafika, tržnih centara, benzinskih pumpi, označeni zakonom propisanim akciznim markicama i proizvođačkom deklaracijom.

Svaki proizvod koji ne sadrži pomenute elemente nije proizveden u Fabrici duhana Sarajevo i predstavlja krivotvoreni proizvod.

Također, skrećemo pažnju cijenjenim potrošačima da prodaja proizvoda pod robnom markom FDS-a na bilo koji drugi način izvan pomenutih kanala prodaje, nelegalna je i podliježe krivičnoj odgovornosti (član 45 Zakona o duhanu BiH i član 41 Zakona o akcizama BiH, Zakon o zaštiti intelektualne svojine).

Dodatno, upozoravamo da su duhani koji se prodaju na nelegalne načine nekvalitetni, nekontrolirani, nisu propisno tehnološki obrađeni, uz to i tretirani štetnim kemikalijama, te predstavljaju veliku opasnost po zdravlje svih koji ih konzumiraju!

Na bazi analiza uzoraka “švercanih duhana”, koje smo prikupili na brojnim prodajnim mjestima u BiH, a koje su urađene u akreditiranim laboratorijima za kontrolu duhana u Njemačkoj, sa sigurnošću možemo tvrditi da isti sadrže ostatke teških metala, smrtonosno opasnih pesticida, te helijske supstance koje ozbiljno mogu narušiti zdravlje konzumenata, a o čemu smo ranije detaljno informirati javnost.

S obzirom na to da prodaja falsificiranih duhanskih prerađevina na crnom tržištu, osim što šteti ugledu vrhunskog proizvođača kakav je FDS, postaje ozbiljan društveni problem s karakteristikama organiziranog kriminala, ponovo apeliramo na sve odgovorne osobe, organe i institucije da učine maksimalne napore da zaustave ovu i slične protuzakonite prodaje.

U prvom redu očekujemo hitnu intervenciju policijskih organa, tržišnih i ostalih nadležnih inspekcija, Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje, entitetskih Ministarstava zdravlja itd. na suzbijanju ove pojave koja može imati katastrofalne posljedice najprije po zdravlje građana, a zasigurno i na punjenje budžeta BiH, priopćeno je iz Fabrike duhana Sarajevo. (oslobodjenje.ba)

Prethodni članakNelt Grupa u najvećoj svjetskoj građanskoj inicijativi
Sljedeći članakKinezi kupili švicarskog agrokemijskog diva za 43 milijarde dolara